Foto: Bildbyrån

Andrésson blir ny förbundskapten i handboll

Publicerad

Det blir som många trodde – Guifs tidigare spelare och tränare Kristján Andrésson tar över herrlandslaget i handboll. I dag klockan 13 presenterades han som ny förbundskapten på en presskonferens.

Islänningen Andrésson, född i Eskilstuna, har spelat 13 landskamper för Island och som tränare lett Guif till två SM-finaler och två seriesegrar.

– Det är fantastiskt roligt, säger Andrésson.

Knäproblem gjorde att Andrésson 2005 valde att sadla om från spelare till tränare. 2007 tog han över huvudansvaret i Guif, som han sedan ledde till två SM-finaler och två seriesegrar. Efter förra säsongen lämnade Andrésson handbollen för att i stället satsa på den civila karriären – men nu är han alltså tillbaka.

Han inleder med EM-kval i november. I januari åker handbollslandslaget till Frankrike för VM.

– Fem matcher på en vecka, det blir en härlig utmaning för mig som ledare, jag har inte varit med om detta förut.

En assisterande förbundskapten ska vara på plats inom några veckor, hoppas Andrésson.

– Sen är det dags att ta ut en första landslagstrupp.

På frågan om vilket spel han vill att landslaget ska spela, säger han:

– Ett spel som vinner matcher.

Kristján Andrésson ersätter Staffan Olsson och Ola Lindgren, som lämnar landslaget efter åtta år. OS i Rio blev deras sista insats.

”Hade hoppats på ett mer etablerat namn”

SVT Sports expert Magnus Grahn hade hoppats på ett tyngre namn:

– Min spontana tanke är att det känns som att förbundet fått leta länge för att få tag på en ny förbundskapten. Det är absolut inget dåligt val men jag hade hoppats och trott att det skulle bli ett mer etablerat namn. Men man vet också att de fått en hel del nej från etablerade tränare, säger Grahn.

Vad tror du om Andrésson som förbundskapten?

– Det är en väldigt kompetent tränare som har bra koll på läget. Det är en kompetent, balanserad tränare som gått den långa vägen. Sen är det väl en nackdel att han saknar den internationella erfarenheten i sin coaching. Måhända att han gjort lite Europa-matcher med Guif men han har ingen diger meritlista internationellt. Hans styrka är kompetensen och lugnet och framförallt att han har varit jävligt duktig på att lyfta in yngre spelare, det hoppas jag han tar med sig in i landslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer