Ljubomir Vranjes i hemma-EM 2002 – och nu som tränare. Foto: TT/Bildbyrån

Vranjes: ”Blir konstigt att möta Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Senast Sverige spelade hemma-EM var det Ljubomir Vranjes som avgjorde finalen och sköt hem guldet.

17 år senare kan det bli han som grusar de svenska gulddrömmarna – som slovensk förbundskapten.

– Har tänkt på det och redan nu känns det konstigt att stå på andra sidan och vara motståndare, säger Vranjes till SVT Sport.

Den 19 december tog Ljubomir Vranjes med kort varsel över förbundskaptensuppdraget för Slovenien och en knapp månad senare står han i Göteborg – redo för EM-premiär i samma grupp som Sverige. 

– Det har varit snabba ryck, det har inte varit optimalt men det finns positiva saker också. Gruppen kommer tätare ihop och vi vet vad som krävs. Sen blir det svårt för mig att ändra saker på kort sikt, säger han. 

Handbolls-EM

Vranjes är i sin hemstad som fiende. När Sverige under fredagen går in i turneringen gör man det mot Schweiz för att två dagar senare, på söndag, ställas mot Vranjes Slovenien.

– Har tänkt på det och redan nu känns det konstigt att stå på andra sidan och vara motståndare. Samtidigt fanns det inga andra möjligheter. Jag har fått ett jobb och Sverige har en förbundskapten. Det är sport. Det kommer bli konstigt.

ARKIV: Vranjes gör sista målet när Sverige vinner EM-guld 2002

”Ville inte missa det här”

Vi får ju anta att du har ganska bra koll på Sverige... Hur stora möjligheter har de?

– De spelar på hemmaplan och är ett väldigt bra lag. Alla vet att de har ett bra försvarsspel och kanske det bästa målvaktsparet i EM. Statistiskt sett har hemmanationerna nästan alltid kommit till semifinal, säger Vranjes som själv var med och säkrade ett svenskt guld senast Sverige arrangerade ett EM på hemmaplan.

– Jag börjar rysa direkt. Det är naturligtvis positiva minnen. Att vinna EM för Sverige på hemmaplan var en av höjdpunkterna i karriären.

Hur taggad är du?

– Jag är taggad! En av anledningarna till att jag sa ja var att det var EM på hemmaplan. Nu blev det ju Göteborg också. Jag ville inte missa det här.

ARKIV: Sverige vann genrepet inför hemma-EM (7 januari 2020)

ARKIV: Skrällen: Vranjes blir förbundskapten – veckor innan EM (17 december 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet