Svenska Golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson är lyrisk. Foto: Bildbyrån

Golfförbundet: ”Vi har drömt om det här”

Uppdaterad
Publicerad

Bragdguldet är inte bara en seger för Henrik Stenson, utan också en utmärkelse för svensk golf. ”Vi är otroligt glada. Vi har drömt om det här”, säger Svenska Golfförbundets Gunnar Håkansson.

Efter ett fantastisk år där Henrik Stenson, 40, som förste svenske herrspelare någonsin vann en major har 40–åringen tilldelats bragdguldet.

– Det är den bästa säsongen i min karriär som ligger till grund för det här och givetvis vinsten i The Open . Det är jättekul att få den här utmärkelsen efter ett fantastiskt år, säger Stenson till SVT Sport.

Bragdguldet

Seger för golfen

Det är många som gläds åt Stensons framgång.

– Det är klart att vi är otroligt glada. Vi har drömt om det här också. Allt sedan han vann i somras, efter den största prestationen någonsin av en svensk kille. Att det då toppas med det här är fantastiskt, säger Svenska Golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson till SVT.

Håkansson menar att utmärkelsen är inte bara ett kvitto på en suverän säsong för Stenson själv utan även en seger för golfen i stort.

– Golf är ju en gammal överklass sport från Storbritannien som funnits i så många år.  Vi är på en lång resa, en resa till en acceptans. I dag är vi en halv miljon som spelar.  Sedan finns det kanske en halv miljon till som är intresserade av sporten och allt fler hittar till oss, säger Håkansson och tillägger:

– Det är klart när vi får sådana här priser och har sådana fantastiska människor som företräder oss så får vi fler som gillar golfen och vi välkomnar fler.

Hyllar Stenson

Vidare lyfter Håkansson fram bragdguldsvinnaren som ett ypperligt ansitke utåt för golfen.

– Det är bara till att titta på när han intervjuas, vilken lättsam person han är. Det är en enorm ambassadör och han är väldigt närvarande i golf-Sverige när han är hemma. Han ställer upp med det han kan och är en fantastisk förebild.

Stensons bragdguld är det andra någonsin för golfen – 1995 fick Annika Sörenstam utmärkelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bragdguldet

Mer i ämnet