Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Johansson om ett OS i Sverige.

Ishockeystjärnan om eventuellt OS i Sverige: ”En oerhört häftig grej”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har inlett en förstudie om att arrangera OS 2030. Tre Kronors målvakt Lasse Johansson vill gärna se mästerskapet på svensk mark.

–  OS är ju en oerhört häftig grej, säger han till SVT Sport.

OS har inte arrangerats i Sverige sedan 1912. Nu inleder Sverige en förstudie för att se om förutsättningarna finns för att att arrangera vinter-OS och Paralympics 2030, något som Frölunda och Tre Kronors målvakt Lasse Johanssson ser positivt på. Han var landslagets förstamålvakt under OS i Peking.

– Det är klart, det hade varit häftigt om det skulle gå att göra det. OS är ju en oerhört häftig grej. Man tänker på alla som får chansen i så fall att köra det på hemmaplan. Det hade varit häftigt, säger han till SVT Sport.

”Vet vilken stor process det är”

Men Lasse Johansson har också förståelse för att det krävs en hel del för att arrangera ett mästerskap.

– Sen vet jag vilken stor process det är att arrangera det, eller förstår inte ens hur stort det är. Men det är klart det hade varit häftigt om det skulle kunna lösa sig med något sådant, säger han.

”Kul för Sverige”

Sverige ansökte om att arrangera vinter-OS 2026 men förlorade omröstningen och mästerskapet arrangeras istället i Italien. Nu finns alltså en ny möjlighet för ett mästerskap i Sverige. Skellefteås Jonathan Pudas vill gärna se ett OS på svensk mark.

– Det skulle vara kul för Sverige att få den möjligheten. Kul för alla svenska atleter att få en sådan chans. Det hade varit roligt, säger han.

Sveriges förstudie väntas vara klar till sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.