Jakob Lilja huserar numera i Linköping. Foto: BILDBYRÅN

Hockeystjärna åtalas för misshandel

Uppdaterad
Publicerad

Ishockeyspelaren Jakob Lilja åtalas misstänkt för misshandel av Malmöspelaren Jens Olsson. ”Min klient förnekar brott och vi kommer begära att tingsrätten frikänner honom från ansvar”, säger advokat Mats Tornéus som företräder Lilja till SVT Sport.

Det var den 5 mars 2015 som den dåvarande Röglespelaren Lilja, numera i SHL-klubben Linköping, slog sin klubba i nacken på Olsson i det allsvenska Skånederbyt i Malmö Arena.

Ishockeyförbundet gav Lilja tio matchers avstängning, varav fyra omvandlades till böter.

– Otroligt fult. Jag är så less på att prata om respekt mellan spelarna och skador mot huvudet. Det kanske inte ens räcker med tio matcher, sade SVT Sports expert Mikael Renberg då.

”Finns en gräns”

Nu är åtal väckt för misshandel av normalgraden.

– När det gäller idrott samtycker man till visst våld, som i ishockey, det är en kontaktsport. Men någonstans går gränsen för vad man kan samtycka till, och i det här fallet tycker jag att det rör sig om ett sådant våld som man inte kan samtycka till, säger Michelle Stein till SVT Sport.

– Jag vill inte spekulera i vad straffet kan bli än, men fängelse finns ju i straffskalan, säger åklagare Michelle Stein till SVT Nyheter Skåne.

Jakob Lilja nekar till brott.

– Jag är förvånad att det här fallet har gått vidare. Vi anser att han fick sitt straff när han blev avstängd från matchspel. Min klient förnekar brott och anser att han hållit sig inom ramen för professionell hockey, säger advokat Mats Tornéus.

– Det var inte meningen att skada spelaren, eller orsaka någon smärta, därför förnekar han uppsåt till misshandel. Han mår dåligt över att vara misstänkt för brott.

Olsson tycker inte det bör utredas av polis

Malmöbacken Jens Olsson, som inte skadades allvarligt, uppger i polisförhör att han anser att en crosschecking i nacken är ett övertramp, men han anser att händelsen inte bör utredas som misshandel av polis. Olsson tycker att det räcker med att ishockeyförbundets disciplinnämnd har sagt sitt.

Under eftermiddagen lämnade Lilja en kort kommentar via LHC:s hemsida.

– Jag tycker förstås att det är beklagligt att ärendet går vidare men i övrigt har jag inga kommentarer med hänsyn till den kommande processen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer