Hedberg: ”Gick inte att spåra hur jag fått det i mig”

Uppdaterad
Publicerad

Edwin Hedberg stängdes av för doping i sex månader efter att ha fått i sig ämnet sibutramin – ett läkemedel som behandlar övervikt. 

Nu är han tillbaka i svensk hockey efter äventyret i KHL och väljer att tala ut för SVT sport om hans upplevelser i samband med avstängningen. 

”Det var en chock. Ville först inte tro att det var sant”, säger han om dagen för snart tre år sen när han fick brevet av dopingkommissionen. 

Vi träffar Edwin Hedberg i Ängelholm. Han har precis avverkat en träning med det krisdrabbade laget som han är tänkt att hjälpa ur den svåra krisen. Rögle är sist och sämst i SHL, delvis på grund av alla skadebekymmer men också på grund av att värvningarna som skulle bära laget inte lyckats.

Edwin är tillbaka i svensk hockey efter två och en halv säsong i KHL och det kroatiska bidraget till ligan, Zagreb. Det var klubben som gav honom chansen efter den sex månader långa avstängningen han avtjänat efter att ha fått i sig ämnet sibutramin. Ett ämne han än idag hävdar att han inte vet hur han fick i sig.

Hockeykväll

– Jag och mina föräldrar har vänt på varje sten för att gå till botten med hur jag fick i mig ämnet. Min mamma jobbar på sjukhus och hon gjorde sina efterforskningar. Men snabbt insåg vi att det kunde finnas spår av sibutramin i allt från kaffe till brustabletter. Det gick inte att spåra hur jag fått det i mig.

”Fick ett starkt stöd”

Sibutramin är ett läkemedel för att hantera övervikt. Vid tidpunkten var Edwin 19 år, idag 22, och vägde 79 kilo.

– Om något så var jag tvungen att gå upp i vikt, snarare än att gå ner, säger han.

Vad säger du till de som kommer döma dig och inte köpa din förklaring.

– Jag förstår folk som känner så. Jag är skeptisk själv när jag hör idrottares förklaringar till hur de fått i sig icke tillåtna ämnen. Samtidigt fick jag ett starkt stöd efter händelsen. Det kändes som om de flesta förstod att jag bara haft en enorm otur.

Hur förändrades du efter avstängningen?

– Jag har inte förändrats annat än att jag insåg ännu mer hur mycket jag älskar ishockey. Först var det tal om två års avstängning. Det vet jag inte om jag hade kunnat hämta mig ifrån.

– Jag minns att jag funderade på att ringa min gamla mattelärare. Kanske börja satsa på studierna istället.

Tror på Rögle

Det blev inte två år. Han stängdes alltså av i sex månader och under tiden fick han inte träna ishockey organiserat.

– Jag fick träna på egen hand med farsan i en islada. Det var tufft att motivera sig men man fick bita ihop.

Du har nu nästan tre säsongen i KHL i bagaget. Världens näst bästa liga. Samtidigt representerade du ett lag i ett land som är allt annat än förknippat med ishockey.

– Det har varit lärorikt. Det är enormt hög nivå på vissa lag jag mött i KHL. Samtidigt känner jag att det går fortare här i SHL.

Varför valde du Rögle?

– Jag tror på deras satsning. De vill utbilda mig till att bli en bättre hockeyspelare. Både Anders Carlsson och Anders Eldebrink gav ett positivt intryckas föreningen och dess vision så det har känts bra sen dag ett.

Hur ska ni ta er ur den långa svackan ni nu befinner er i med nio raka förluster?

– Kan vi bara få en seger å få igång maskineriet så tror jag vi vänder på detta. Det är ett härligt gäng och jag personligen har inte känt av någon oro. Klubben känns stabil.

Se nypremiären av Hockeykväll i kväll klockan 21.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hockeykväll

Mer i ämnet