Martin Thörnberg är uppvuxen i Jönköping och har spelar i HV71 i många år. Efter fyra år i KHL är han nu tillbaka i föreningen. Foto: Bildbyrån

”Vi kunde inte påverka vad som hände en trappa upp”

Uppdaterad
Publicerad

Efter respass i kvartsfinal fem år i rad är Martin Thörnberg ett viktigt steg för HV71 att på nytt etablera sig i toppen i svensk ishockey. 31-åringen om nya kedjan, tränaren och framtiden inför mötet mot Sönderjyske i Champions Hockey League.

De fyra senaste åren har landslagsforwarden tillbringat i KHL. Han hade sin bästa säsong för två år sedan – 26 mål på 52 matcher för Novogorod.

Hur mycket erfarenhet du samlat på dig under tiden i KHL?

Champions Hockey League

– Det är ganska mycket. Det är ett annat liv och en bättre liga. Du utvecklas som människa. Det är mycket man tar med sig.

Senast spelade du ihop med Johan Davidsson och Jukka Voutilainen – hur tycker du det funkar i den nya konstallationen med Ted Brithén och Erik Christiansen?

– Det funkar bra. Det är en liten inkörningsperiod. Man försöker hitta varandra, hur de andra rör sig på isen. Det tar ett tag att bli sammansvetsade.

Vad kan man förvänta sig av dig i år?

– Jag ska fortsätta spela mitt spel, och göra det jag är bra på. Mina egna förväntningar är alltid störst. Press är någon jag är van vid och trivs med.

Hur många mål vill du göra?

– Jag vill göra tre mål i varje match, men det kommer inte hända. Nej, jag har inte några sådana mål. Det viktigaste är laget, sedan är det alltid kul att göra mål.

Det har varit turbulent i HV71 – hur var det för dig att komma till en förening där man bytt ut flera spelare och hela tränarstaben?

– Det var en tuff period för allihopa, inte bara de inblandade, även spelarna. Vi kunde inte påverka vad som hände en trappa upp. Vi tränade stenhårt och visste att det skulle lösa sig till slut. I slutändan blev det väldigt bra. Det var en jobbig tid i början som slutade i något positivt. Nu är det en bra känsla i hela föreningen.

Vad tycker du om nye tränaren Johan Lindbom?

– Han passar perfekt in i gruppen. Vi har en stark grupp med många personligheter. Det ledarskap Johan står för passar bra in i laget. Det känns som det blir en bra mix i år.

Martin Thörnberg har vunnit SM-guld med HV71 2004, 2008 och 2010. Han var också med och vann VM-guld med Tre Kronor 2013.

Hela spelschemat i Champions Hockey League HÄR.

Statistik och tabeller HÄR.

Sändningstider

Champions Hockey League lördag 29/8 i SVT

15:00 Luleå Hockey-Fribourg-Gotteron, grupp K

17:00 HV71 Jonkoping-SonderjyskE Vojens, grupp C

20:00 Braehead Clan-Växjo Lakers, grupp O

Champions Hockey League söndag 30/8 i SVT

15:00 Linköping-IFK Helsinki

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Champions Hockey League

Mer i ämnet