Inga ryska friidrottare i OS Foto: TT

IAAF: Ryska friidrottare portas från OS

Uppdaterad
Publicerad
Det har flödat in uppgifter under dagen, men nu bekräftar även IAAF att de står fast vid att porta ryska friidrotare från i OS i Rio. ”Vi kommer överklaga till IOK”, säger ryska idrottsförbundet.

IAAF bygger beslutet av Wadas senaste rapport, som vittnar om fortsatta problem med dopning i Ryssland, med positiva dopningstester, tester som ogiltigförklarats och framför allt att många dopningstester inte kunnat genomföras på grund av att testpersonalen inte fått tillgång till de aktiva. Bland annat har testpersonal hotats av beväpnad statlig personal då de försökt att åka till stängda militärområden där tävlingar hållits.

Rysslands president Vladimir Putin motsatte sig avstängningen, men ser inte ut att få i sin vilja igenom.
– Det kan inte bli en kollektiv bestraffning för alla idrottare från ett förbund bara för att någon har blivit dopningsavstängd.

Det ryska idrottsförbundet säger att ”det är en extrem besvikelse” och att de gjort ”allt i sin makt” för att IAAF ska ta bort avstängningen.

Enda hoppet: IOK

Det enda hoppet nu för Ryssland är att de får dispans av chefer inom IOK nästa vecka.

Förbundet säger att: ”Vi kommer överklaga till IOK att inte bara tänka på vilken påverkan det får på våra idrottare och deras drömmar, och folket i Ryssland, men också att det kommer skapas ett stort tomrum i OS utan Ryssland”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer