Första NBA-stjärnan som kom ut som gay: ”Det var olagligt i 30 stater när jag spelade”

Uppdaterad
Publicerad

Han ville inte ta några risker. Därför kom han ut som gay först efter basketkarriären. – Det var olagligt att vara gay i 30 stater i USA när jag spelade basket, säger John Amaechi, den första öppet homosexuella NBA-spelaren i SVT-serien Regnbågshjältar.

Förra basketstjärnan John Amaechi var första spelaren någonsin att komma ut som gay i NBA, ligan som brukar kallas världens bästa.

2,08 långa Amaechi, som har spelat i storklubbar som Orlando Magic och Utah Jazz och valts in i basketens Hall of Fame, bestämde sig för att komma ut ur garderoben i sin självbiografi ”Man in the middle” för tio år sedan.

Då hade han avslutat basketkarriären.

Avslöjandet väckte minst sagt ont blod hos vissa.

”Avskyr homosexuella”

Tim Hardaway, en av tidernas mest kända NBA-spelare, sa i samband med avslöjandet i en uppmärksammad amerikansk intervju att han ”avskyr homosexuella och att han aldrig skulle gå med på att spela i samma lag som någon som är gay”.

– Det var olagligt att vara gay i 30 stater i USA när jag spelade basket och du kan än i dag bli av med jobbet i vissa stater om du är gay, säger Amaechi.

”Jag stängde in mig och mitt liv i en ask”

Amaechi, som är född och uppvuxen i England, hade hunnit fylla 30 år innan han för första gången nämnde något om att han är gay.

Ingen av lagkamraterna under tiden i NBA visste något.

– Vi pratade aldrig om det, men det är inte så svårt att lista ut om du är den enda som aldrig pratar om andra kvinnor än dina systrar eller din mamma.

– Jag stängde in mig och mitt liv i en ask och öppnade inte locket förrän jag hade slutat spela basket. Det var för riskfyllt att komma ut i USA, särskilt på den tiden. Det här var inget jag pratade om med någon, men klart man var orolig.

Se alla avsnitt av serien Regnbågshjältar här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.