Foto: Bildbyrån.

Svensk homohistoria: Lagändringar, nagelprotester och gayvigslar

Uppdaterad
Publicerad

Homovigslar, nagelprotester och banbrytande lagändringar. Så har det sett ut för den svenska homorörelsen från mitten på 1900-talet fram till i dag.

1944

Homosexualitet avkriminaliseras i Sverige, men klassas istället som sjukdom. Samtidigt införs en högre åldersgräns på 18 år för sexuellt umgänge mellan personer av samma kön.

1950

RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, bildas i Sverige.

1979

Socialstyrelsen avskaffar homosexualitet som sjukdom. Därmed blir Sverige första land i världen att göra det. Bögar och lesbiska hade ockuperat myndighetens trappa i Stockholm för att visa sitt missnöje med att homosexualitet klassas som psykisk sjukdom. Som ny generaldirektör tog Barbro Westerholm (L) gayaktivisternas ilska på allvar, drev igenom beslutet om en friskförklaring av homosexualitet och har sedan dess en särskild plats i svenska gaypersoners hjärtan.

16 år senare drev hon också igenom partnerskapslagen. För tre år sedan fick Westerholm, i dag 84 år, motta QX hederspris på Gaygalan i Stockholm.

1982

Venhälsan, landets första hälsomottagning för homo- och bisexuella män, öppnar på Södersjukhuset i Stockholm pga den aidsepedemi, som bryter ut på 1980-talet. Hit kommer män för att hiv-testa sig.

En av de första personerna i Sverige, som avled i sviterna av aids, var IFK Göteborgs fotbollsprofil Reine Feldt, lagkapten i det lag som tog SM-guld 1969 och utsedd till Ärkeängel 1973. 1986 dog han 41 år gammal i aids.

1987

Förbud mot olaga diskriminering av homosexuella införs i Sverige. Dessutom blir Sverige första land i världen att erkänna samkönade relationer och likställa dem med heterosexuella relationer.

1995

Partnerskapslagen införs, dvs även homosexuella har rätt att ingå partnerskap. Gifta sig i kyrkan får samkönade par däremot inte göra.

1996

Artistparet Eva Dahlgren och Efva Attling ingår partnerskap. Paret får gayikonstatus, särskilt bland lesbiska. Nyheten väcker enorm uppmärksamhet i Sverige. Expressen, som hade nyheten på sitt löp, blir det årets bäst säljande tidning. Numret är fortfarande en av Expressens bästsäljare.

1998

Stockholm Pride, Nordens första pridefestival, anordnas för första gången. 

2003

Homosexuella par får rätt att prövas som adoptivföräldrar.

2005

Lesbiska par får rätt till assisterad befruktning.

2007

RFSL döps om till Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.

2009

Samkönade par får rätt att gifta sig i kyrkan.

2011

Fotbollsspelaren Anton Hysén kommer ut som homosexuell i en intervju i fotbollsmagasinet Offisde. Hans komma-ut-historia får stor uppmärksamhet, inte bara i Sverige utan över stora delar av världen. Hysén är den första manliga svenska spelaren att komma ut offentligt. ”Var fan är alla andra?” är numera en klassisk svensk tidningsrubrik.

2013

Lagen som tvingar transsexuella att sterilisera sig för att få byta kön i Sverige avskaffas. En klar majoritet i riksdagen var för en ändring av steriliseringslagen.

2013

Höjdhopparen Emma Green tävlar i regnbågsfärgade naglar under friidrotts-VM i Moskva, som en protest mot landets antigaylagar. Markeringen får stort genomslag världen över. Även sprintern Moa Hjelmer markerar mot den då nyinstiftade lagen genom att springa 200 meter i VM i målade naglar.

2017

Rekordmånga idrottsekipage deltar i prideparaden i Stockholm. På två år har antalet ekipage med idrottskoppling ökat med fler än det sexdubbla.

Källor: rfsl.se, Forum för levande historia

Så ser det ut i andra delar av världen

1989 blir Danmark första land i världen att införa registrerat partnerskap för samkönade par.

2004 blir Massachusetts första stat i USA att legalisera samkönade äktenskap.

2006 inför Sydafrika som första land i Afrika (och som femte land i världen) könsneutralt äktenskap.

2013 inför Ryssland den sk antigaylagen, en lag som förbjuder ”homosexuell propaganda”.

2015 Samkönat äktenskap erkänns i hela USA.

I 78 länder är sexuella relationer mellan personer av samma kön olagligt. 34 av dessa länder finns i Afrika.

I fem av världens länder är homosexualitet förenat med dödsstraff. Tre länder är Saudiarabien, Yemen och Iran.

I 36 länder har samkönade par rätt att gifta sig i kyrkan.

Källor: rfsl.se, Forum för levande historia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.