IOK-basen risar Jelena Isinbajeva

Uppdaterad
Publicerad

Jacques Rogge är besviken på stavhoppsstjärnan Jelena Isinbajeva. Hennes stöd till de ryska anti-gaylagarna kan göra att hon får sparken som OS-ambassadör.

IOK-presidenten Jacques Rogge funderar på att sparka Jelena Isinbajeva som OS- ambassadör.

– Jag är besviken på hennes uttalanden om homosexuella i samband med VM i friidrott, säger Rogge till BBC.

Friidrotts-VM 2013

– Hon har antytt att homosexuella inte är normala. Hon rättade sig snabbt men uttryckte stöd för Rysslands nya antigay-lag. Det är inte acceptabelt enligt OS-tanken, säger Rogge.

Förbjudna områden i Sotji

Isinbajeva som tagit tre VM-guld i stavhopp, senast hemma i Moskva, kritiserade också de svenska friidrottarna Emma Green Tregaro och Moa Hjelmer för att de målade naglarna i regnbågsfärger, symbolen för gay pride.

Hon tyckte att det var en skymf mot hennes hemland. Isinbajeva har öppet gett sitt stöd till den ryska regeringen och anses stå president Putin nära.

Ryssland har försäkrat IOK om att ingen diskriminering ska ske under OS i Sotji. Men president Putin har bannlyst alla demonstrationer och ska införa ”förbjudna områden” i Sotji under OS.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM 2013

Mer i ämnet