Johanna Larsson: ”Höll mitt förhållande hemligt i två år”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ganska många kvinnliga tennisspelare på WTA-touren som är öppet homosexuella. Sveriges just nu bästa tennisspelare är en. – Jag skulle nog säga att det är väldigt accepterat att vara gay inom damtennisen, säger Johanna Larsson i SVT-serien Regnbågshjältar.

Johanna Larsson är Sveriges just nu bäst rankade tennisspelare. Hon är på plats 80 på senaste världsrankningen. Främsta merit är segern i Swedish Open i Båstad 2015 och som bäst har hon varit 45:a i världen. 

Sverige-ettan, som gjorde proffsdebut 2006, hade levt som gay i flera år innan hon var redo att berätta.

– Jag höll mitt första förhållande hemligt i två år, men det var ohållbart i längden. Egentligen hade jag inget val. Det var bara att lägga korten på bordet eller gå och låsa in sig. Så kändes det, säger hon.

Ville sluta ljuga

Johanna bestämde sig för att ”komma ut” efter ett samtal med mamman. Hon ville egentligen inte ljuga, ändå gjorde hon det. Det blev vändningen för henne.

– Mamma frågade mig rakt ut: ”Har du träffat en tjej?” och jag svarade: ”Nej, hur kan du tro det?”.

– Jag kände inom mig att: ”Det där kändes inte bra” och bestämde mig för att jag måste ta tag i det. När jag sa som det var sa mamma bara att: ”Jag älskar dig oavsett”, säger Johanna och ler lite åt minnet.

”Har kunnat leva lite i skymundan”

Hon säger att det betytt mycket för henne som idrottskvinna och gay att andra svenska idrottskändisar också kommit ut ur garderoben. 

– Både Kajsa Bergqvist och Anja Pärson har kommit ut och jag har kunnat leva mitt liv lite i skymundan. Jag har inte behövt ta de här frågorna, så det är jag ju tacksam för.

Se utdrag ur intervjun med Johanna Larsson i spelaren ovan.

Så ser du Regnbågshjältar i SVT

3 september

Avsnitt 1 i SVT1 och SVT Play 21.45

10 september

Avsnitt 2 i SVT1 och SVT Play 21.45

17 september

Avsnitt 3 i SVT1 och SVT Play 21.45

24 september   

Avsnitt 4 i SVT1 och SVT Play 21.45

1 oktober

Avsnitt 5 i SVT1 och SVT Play 21.45

Alla avsnitt ser du i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.