Regnbågshjältar i Sportspegeln: ”Jag var i garderoben i 10 år”

Uppdaterad
Publicerad

I SVT Sports nya serie Regnbågshjältar möter Kajsa Bergqvist och Peter Häggström sex homosexuella idrottare från olika delar av världen. Igår gästade kompisduon och programledarna Sportspegeln.

– ”Det är lätt att glömma den tuffa tiden”, säger Häggström.

Både Kajsa Bergqvist och Peter Häggström har båda kommit ut som gay. Kajsa berättade om att hon är gay efter karriären som höjdhoppare, men längdhopparen Peter Häggström kom ut mitt under den.

– Jag hoppade mitt första åttametershopp efter att jag berättat för min familj. Jag behövde lätta på trycket. Men sedan tog det ytterligare tio år innan jag kom ut för media, säger han.

I första avsnittet som har premiär på söndag berättar 50-årige friidrottsstjärnan Colin Jackson, exklusivt för SVT Sport, för första gången om hur det varit att vara gay.

Känner du igen dig? Har du en berättelse du vill dela, gör det här.

”Du tänker att bögar möjligtvis tävlar i schlager”

Häggström har också skrivit ett känslosamt brev till sitt 13-åriga jag.

– Du tänker att bögar möjligtvis tävlar i schlager, men absolut inte i idrott. Du inbillar dig att manliga idrottare måste vara maskulina, självsäkra och heterosexuella för att lyckas, skriver han bland annat.

Vill du veta mer om Regnbågshjältar? Här finns allt du behöver veta om SVT:s nya serie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.