Miljonböter för homofobi

Uppdaterad
Publicerad

Homofobiska sånger och diskriminerande påhopp från fans på läktarna är ett av fotbollens största problem. Drygt 33 miljoner kronor i böter har Fifa delat ut i samband med VM-kvalmatcher till Ryssland 2018. Hälften av dessa böter beror på homofobi och diskriminering.

Det internationella fotbollsförbundet Fifa meddelade i måndags att sex Central- och Sydamerikanska länders fotbollsförbund får böter efter att delar av publiken skrikit och sjungit homofobiska sånger från läktarplats.

Högst böter får Argentina, 65 000 schweizerfranc (542 000 kr), för två olika incidenter, mot Uruguay (31 augusti) och Venezuela (5 september). Argentina har totalt sett under VM-kvalet bötfällts tio gånger, på 17 spelade matcher, till en kostnad av totalt 175 000 schweizerfranc (cirka 1,45 miljoner kronor), där det mesta handlar om publikens beteende och där det framförallt är homofobiskt relaterat.

Fifas disciplinära översikt gällande VM-kvalet till Ryssland 2018

Gigantiska summor

Sedan VM-kvalet till Ryssland inleddes har Fifa totalt delat ut fyra miljoner schweizerfranc i böter, drygt 33 miljoner kronor. Det är 138 länder som fått någon form av disciplinärt straff. Det handlar om allt ifrån pyroteknik och säkerhetsmissar till fördröjning av spel och felaktiga matchceremonier. Runt hälften, 15 miljoner kronor, och överlägset den största posten är problem med åskådare som skriker och sjunger homofobiska sånger och påhopp.

Central- och Sydamerika värst

Om man ser på vilka länder som har störst problem så handlar det om länder i Central- och Sydamerika. Chile har hittills fått 2,1 miljoner kronor i böter sen VM-kvalet till Ryssland 2018 inleddes. Honduras 1,3 miljoner, Mexiko 1,2 miljoner och Panama 1 miljon kronor.

Globalt problem

Även om de amerikanska länderna är överrepresenterade så är det även ett stort globalt problem. Iran har fått 1,6 miljoner kronor i böter. Även i de europeiska länderna förekommer det på många håll. Överlägset högsta böterna har Rumänien fått, 1,3 miljoner kronor, men även Bosnien Hercegovina, 800 000 kronor, Polen en halv miljon och Serbien, 400 000 kronor, har bötfällts.

Tuffare regelverk

Fifa har stramat åt regelverket under rådande VM-kval inför världsmästerskapet i Ryssland 2018. Samtliga nationer har förutom böter fått skarpa varningar som kan leda till att spel utan publik, poängtapp, att man helt förlorar matcher på förhand eller att det i värsta fall kan leda till diskvalifikation.

Fifa jobbar med problemet

Fifa också inlett ett samarbete med Fare, Football Against Racism in Europe. Det är en paraplyorganisation som finns i 41 länder och samlar personer, företag och organisationer för att bekämpa orättvisor inom fotbollen som våld och rasism. Istället vill man använda fotbollen som en samhällsbyggare. Fares ordförande Piara Power är tveksam till att böter är rätt väg att gå utan kräver hårdare tag.

– Det är böter efter böter utan att vi ser någon skillnad. Det krävs betydligt hårdare straff, säger Piara Power till Fares hemsida.

När det gäller diskriminering och homofobi  är det brott mot artikel 67 i Fifas disciplinära kod.

Länderna med högst böter för homofobi och diskriminering

Chile                            2,1 miljoner kronor

Iran                              1,6

Argentina                     1,4

Honduras                     1,3

Rumänien                     1,3

Mexiko                          1,2

Panama                         1,0

Bosnien Hercegovina    0,8

Polen                           0,5

Serbien                        0,4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.