Foto: TT Nyhetsbyrån

Sportspegelpriset till Kiruna IF

Uppdaterad
Publicerad

2014 års Sportspegelpris går till ishockeylaget Kiruna IF.

”För sitt mod att våga förändra”, lyder bland annat motiveringen.

– Vårt största motstånd är tystnaden. Det här priset ger oss kraft. Hoppas att ni också vågar stå upp och inte är tysta säger ordföranden Johan Köhler från Globens scen iförd hockeylagets regnbågsfärgade tröja.

I juni 2014 meddelade Kiruna att man kommer att spela årets division ett-säsong i regnbågsfärgade matchtröjor för att stödja HBTQ-rörelsen.

Klubben är den första HBTQ-certifierade idrottsföreningen i Sverige.

Viktor Esseryd, assisterande lagkapten och Johan Köhler, ordförande i föreningen tog emot priset av André Pops på Idrottsgalan i Globen.

Här är motiveringen i sin helhet:

”För sitt mod att våga förändra och utmana traditionella värderingar inom sin idrott. Och i och med det skapa en miljö runt sin förening som präglas av öppenhet och allas lika rätt att idrotta.”

Sportspegelpriset kan delas ut till  den idrottsman, idrottskvinna eller det lag som i tävling utfört en anmärkningsvärd prestation under året som gått, och som genom sin insats betytt mycket för sin idrott. Priset kan även tilldelas den ledare, forskare, aktiv eller annan som genom sin verksamhet gagnat idrotten från etiska, medicinska, sociala eller idrottsliga synpunkter. Priset kan ej tilldelas någon som under karriären fällts för dopning.

Här är alla vinnare av Sportspegelpriset

2014: Kiruna IF

2013: Björn Hellkvist

2012: Jeffrey Ige

2011: Patrik Sjöberg

2010: Mats Öhman

2009: Wolmer Edqvist

2008: Christoffer Lindhe

2007: Jessica Lennartsson och Andreas Berg

2006: Wolfgang Pichler

2005: Åsa Sandell

2004: Johnny Holm

2003: Kajsa Murmark

2002: Dibaté Dialy Mory

2001: Thor Guttormsen

2000: Heidi Andersson

1999: Mattias Claesson

1998: Tommy Söderberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.