Visa alla (2)

Kom ut inför sin familj – blev misshandlad

Priset som OS-tvåan i spjut har fått betala för att komma ut ur garderoben har varit högt. Hon har blivit misshandlad av både sin far och bror. Dessutom har familjen tagit avstånd från henne. – De har valt att inte vara en del av mitt liv, säger Sunette Viljoen i SVT-serien Regnbågshjältar.

Sydafrika är ett av de mest liberala länderna i Afrika när det kommer till gayrättigheter och införde till exempel som första afrikanska land könsneutrala äktenskap för elva år sedan.

Ändå utsätts hbtq-personer ofta för trakasserier, diskriminering och hatbrott.

Sunette Viljoen är en av landets främsta friidrottare med OS-silver och två VM-brons i spjut som främsta meriter.

När hon 2013 berättade för sin ursprungsfamilj och sina vänner att hon träffat sitt livs kärlek, kvinnan hon lever med i dag, möttes hon av total oförståelse från familjen, som fortfarande inte accepterar att hon är gay.

De har ingen kontakt i dag.

Gratulerade inte till OS-silvret

– Jag har skrivit säkert 20 brev till mina föräldrar, men de bor på en liten ort och är rädda för vad folk ska säga. De har tagit avstånd från mig och valt att inte vara en del av mitt liv. Det enda jag vill är att de ska acceptera mig som jag är, säger Sunette Viljoen.

– När jag tog OS-silver i Rio hörde jag inget från dem. De gratulerade inte till silvet och det gjorde mig ledsen, säger hon.

Misshandlad av sin bror

Sunette Viljoen säger att hon upprepade gånger har blivit misshandlad av sin bror, men att ingen någonsin ska få henne att sluta följa sitt hjärta.

LÄS MER: Här kan du se alla avsnitt i serien Regnbågshjältar

Så ser du Regnbågshjältar i SVT

Visa

3 september
Avsnitt 1 i SVT1 och SVT Play 21.45 – Colin Jackson
10 september
Avsnitt 2 i SVT1 och SVT Play 21.45 – Brian Anderson och Lacey Baker
17 september
Avsnitt 3 i SVT1 och SVT Play 21.45 – med Johanna Larsson
24 september   
Avsnitt 4 i SVT1 och SVT Play 21.45 – med Sunette Viljoen
1 oktober
Avsnitt 5 i SVT1 och SVT Play 21.45

Alla avsnitt ser du i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer