Svenska basketprofilen Amanda Zahui på plats i prideparaden i New York. Foto: Privat.

Svenska basketstjärnan om New York Pride: ”Bästa festen jag varit på”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska WNBA-stjärnan Amanda Zahui och hennes New York Liberty skrev historia under New York Pride. Som första idrottsklubb någonsin gick Zahuis lag i prideparaden.
– Det betydde otroligt mycket för mig att få vara med. Jag vill redan göra om det! säger Zahui till SVT Sport. 

Årets prideparad i New York samlade över 40 000 deltagare och som första professionella idrottsklubb någonsin deltog WNBA-laget New York Liberty.

För Zahui, som gick i paraden tillsammans med sex lagkamrater och lagets ledarstab, blev firandet ett minne för livet.

– Två miljoner människor som är ute och firar tillsammans. Det var en otrolig känsla! Bästa festen jag någonsin varit på, säger Zahui.

Zahui och lagkamraterna i New York Liberty. Foto: Privat

”Många NBA-spelare tackade oss”

För landslagscentern är det självklart att stötta hbtq-rörelsen och stå upp för människor som inte har samma rättigheter som andra.

– Det är förstås viktigast för de som tillhör hbtq-rörelsen att gå i paraden, men det är också viktigt för oss alla att stå upp för människors lika värde, säger Zahui.

– Vi såg otroligt många vackra människor som är bekväma med vilka de är. Det var verkligen inspirerande och jag är otroligt tacksam över att ha fått vara med. Det var en självklarhet för oss att delta och vi fick jättepositiv feedback efteråt. Flera NBA-spelare tackade, och stöttade oss, på twitter. 

Idrottslag vanlig syn i Stockholms prideparad

I prideparaden i Stockholm, som är Skandinaviens största, är det inte ovanligt att idrottsklubbar och idrottsföreningar deltar.

– Det kan vara viktigt för idrottsklubbar att gå i paraden, dels för att stötta personer som redan är med, dels för att visa nya medlemmar att de välkomnar alla, säger Samuel Berggren, verksamhetschef för prideparaden, till SVT Sport.

– Sport om något är väldigt normativt. Ta bara det faktum att det skapar stora rubriker om olika sportstjärnor ”kommer ut”.

Ifjol deltog enligt Samuel Berggren nio klubbar, föreningar och idrottsförbund i prideparaden, som i år anordnas om en knapp månad.

New Yorks prideparad är världens äldsta och samlar numera tiotusentals människor. Pridetåget på Manhattan rör sig på en tre kilometer lång sträcka mellan Midtown och Greenwich Village, där homorörelsen en gång föddes. Priderörelsen kom till efter det sk Stonewallupproret 1969, då flera våldsamma demonstrationer genomfördes som en protest mot en polisrazzia mot homosexuella och transpersoner på baren Stonewall Inn i New York.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer