Till slut kom skatestjärnan Brian Anderson ut: ”Jag brydde mig inte längre”

Uppdaterad
Publicerad

Det tog skateboardstjärnan Brian Anderson många år att komma ut. Han hade nått en punkt i livet då han bara var tvungen att berätta. Men han var rädd. Han kände inte till en enda öppet homosexuell manlig skateboardåkare. 

Amerikanen Brian Anderson är en av världens främsta skateboardåkare. Han har ikonstatus bland fansen.

Stjärnan levde länge med sin hemlighet, eftersom han var livrädd för hur omgivningen skulle reagera om han kom ut ur garderoben. Ingen annan hade ju kommit ut före honom.

Dessutom oroade han sig för att han skulle tappa sina sponsorer om han berättade.

Men till slut tog han mod till sig.

– Jag hade kommit till en punkt då jag inte brydde mig på samma längre vad folk skulle säga. De fick tänka vad de ville. Det är det här jag måste göra nu, sa jag till mig själv. Det var ju inget fel på mig. Jag var bara osäker på hur det skulle tas emot och just det kändes fortfarande ganska skrämmande, säger Brian Anderson till Kajsa Bergqvist och Peter Häggström i SVT-serien Regnbågshjältar.

”Folk tror att homosexuella är perversa”

Han säger att han är lättad över att ha sluppit befinna sig i omklädningsrum med andra idrottsmän, för det slipper man som skejtare.

– Jag har inte behövt vara i ett omklädningsrum och det är otroligt skönt. Det måste vara hemskt, men man behöver ju inte det som skejtare. Man vet ju hur snacket går. Folk tror ju att homosexuella är perversa och glor på dem, säger han.

Se utdrag ur intervjun med Brian Anderson och Lacey Baker i spelaren ovan.

Så ser du Regnbågshjältar i SVT

3 september

Avsnitt 1 i SVT1 och SVT Play 21.45 – Colin Jackson

10 september

Avsnitt 2 i SVT1 och SVT Play 21.45 – Brian Anderson och Lacey Baker

17 september

Avsnitt 3 i SVT1 och SVT Play 21.45

24 september   

Avsnitt 4 i SVT1 och SVT Play 21.45

1 oktober

Avsnitt 5 i SVT1 och SVT Play 21.45

Alla avsnitt ser du i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.