Dagliga covid-tester under OS i Peking

Uppdaterad
Publicerad

Deltagare i vinter-OS i Peking i februari kommer att covid-testas varje dag. Det framgår av de riktlinjer som släpptes i dag.

Kina har det kanske hårdaste regeverket i världen mot coronapandemin och utländska deltagare kommer inte att släppas in i landet för att följa tävlingarna på plats. Gränserna till utlandet är i princip stängda och internationella flygtransporter ligger på ett minimum.

De aktiva och ledare som ska delta i spelen ska flygas in i plan utan utomstående passagerare.

OS i Peking 2022

Det säger sig självt att alla besökare får genomgå ett covid-test vid Pekings flygplats innan man släpps in i landet, vilket även gällde vi Tokyo-OS i somras. Man måste vara vaccinerad för att slippa 21 dagar i karantän.

Ett slutet system i Peking

Väl på plats i Peking kommer ett slutet system för aktiva och ledare att införas vad det gäller transporter, toalett- och restaurangbesök och närvaron vid arenorna.

– Vi alla vill att spelen ska vara säkra och det är därför vi vill att alla följer de här riktlinjerna, säger IOK:s evenemangschef Christophe Dubi enligt Reuters.

I dag kom beskedet att Pekings stora maratonlopp, Beijing Marathon, som skulle avgjorts på söndag skjuts upp på grund av smittorisken. Arrangören hade tagit höjd för 30000 startande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet