Svensk kolmonoxid-forskning hoppas ersätta höghöjdsläger

Uppdaterad
Publicerad

Kolmonoxid är en gas som kan vara farlig. Trots det pågår just nu forskning, finansierad av Centrum för idrottsforskning, på Bosön där man andas in det för att se om det kan ersätta höghöjdsträning.

– Skulle det vara så att kunskap byggs så kan man tänka sig att det finns mer miljövänliga metoder än att resa till Kenya. Man kanske kan göra samma träningscamp i Stockholm på havsnivå, säger ansvarig forskare från GIH, Daniele Cardinale, till SVT Sport.

Höghöjdsträning är viktigt för elitutövare inom konditionsidrotter. Hög höjd gör att kroppen producerar fler röda blodkroppar, som transporterar syre.

Därför har bland annat nordiska idrottare utforskat möjligheterna att skapa konstgjord hög höjd på hemmaplan. Det är omdebatterat och i vissa länder, däribland Norge, har det varit förbjudet.

– Personligen gillar jag att ta fram fakta. Sedan får någon annan försöka besvara de tunga frågorna om vad som ska vara accepterat och inte accepterat. Det är inget jag kan ställning till och det spelar ingen roll vad min åsikt är, säger Daniele Cardinale.

”Kul att vara med”

Studien på Bosön genomförs i samarbete med Riksidrottsförbundet och där undersöker man nu ett nytt sätt att öka mängden röda blodkroppar, utan att resa till hög höjd.

– Själva studiens syfte är att se om en av effekterna av att andas in kolmonoxid är att man blir hypoxisk, att det motsvarar att man vistas på hög höjd.

Den nya metoden går ut på att man andas in små doser kolmonoxid och hypotesen är att det ger samma effekt, om inte bättre, som höghöjdsträning. Ett antal cyklister på elitmotionärsnivå får testa att först andas in gasen, och sedan träna, vid ett flertal tillfällen.

– Det är kul att vara med. Jag gillar att läsa på om cykel så det är kul att vara med i något som skulle kunna ge ny information framöver. Men det har varit jobbigt också, säger Per Falk som är en av de som deltar i studien.

”Inte något farligt i sig”

Kolmonoxid är farligt i för höga doser, men Cardinale förklarar varför det går att utföra studien ändå.

– Det är inte något farligt i sig. Det är exponering av höga doser av kolmonoxid som är det. Du har det i kroppen själv, någon procent kolmonoxid som produceras regelbundet. Det är ingen fara.

Än så länge vet man inte vad studien ger för resultat, men förhoppningen är att det i framtiden kan ersätta höghöjdsläger utomlands.

– Skulle det vara så att kunskap byggs så kan man tänka sig att det finns mer miljövänliga metoder än att resa till Kenya. Man kanske kan göra samma träningscamp i Stockholm på havsnivå.

Se hela reportaget här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.