Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Ryska OS-stjärnor hyllades av Putin

Uppdaterad
Publicerad

Några av Rysslands OS-stjärnor från spelen i Kina fick under tisdagen träffa den ryske presidenten Vladimir Putin.

– Tack till presidenten för att han hissar landets flagga högt. Vi kommer inte att sänka den. Jag lovar, säger skidåkaren Veronika Stepanova.

Mitt under kriget i Ukraina tog Rysslands president Vladimir Putin emot några av de ryska OS-medaljörerna för en hyllning i Kreml.

Bland de som träffade presidenten fanns det ryska damlaget som tog guld i längdstafetten.

Veronika Stepanova var en av dem som fick kliva högst upp på OS-pallen i Kina tidigare i år. Hon kritiserade nyligen den norska längdåkaren Emil Iversen för att han sagt att inga ryska idrottare borde få tävla så länge Vladimir Putin har makten.

”Vi vill vinna”

”Det sista vi bryr oss om är andras åsikter, speciellt din”, skrev Stepanova bland annat på Instagram.

Nu mottog hon blommor av presidenten.

– I mina ögon har Ryssland blivit mäktigt, stolt och framgångsrikt. Alla gillar det inte, men vi vill vinna, som vi vann i OS. Tack till presidenten för att han hissar landets flagga högt. Vi kommer inte att sänka den. Jag lovar, sade Stepanova i statliga Match TV, uppger NRK, innan hon bad presidenten signera hennes medalj.

På plats fanns också skidskyttelaget som tog silver i damernas stafett – bakom Sverige – och konståkerskan Kamila Valieva, som hamnade i blåsväder under OS på grund av ett positivt dopningsprov inför spelen.

Valievas status i Ryssland verkar dock inte ha tagit någon större skada av händelsen.

– Sådan perfektion kan inte uppnås ohederligt med hjälp av tillskott eller manipulation. Alla vi vet mycket väl att tillskott inte behövs i konståkning, sade Vladimir Putin under träffen enligt flera medier.

Har stängts ute

Den främsta av de ryska medaljörerna med hela fem medaljer i Peking, längdskidåkaren Aleksandr Bolsjunov, var dock inte bland de närvarande. Enligt Dagbladet har 25-åringen genomgått en planerad operation och kunde därför inte vara med.

Ryska idrottare har på bred front stängts av från internationellt tävlande efter den ryska invasionen i Ukraina.

Tidigare i vintras deltog flera kända ryska idrottare vid ett evenemang på Luzjniki-stadion i Moskva, som Putin arrangerade för att fira årsdagen av annekteringen av Krimhalvön 2014.

Som följd av att han deltog har simmaren Jevgenij Rylov stängts av från allt tävlande i nio månader. En avstängning han bröt mot genom att delta på de ryska mästerskapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.