Forskaren: Flera fördelar med att dubbelidrotta

Uppdaterad
Publicerad

Sportspegelpriset delades på idrottgalan ut till en dubbelidrottare. Samtidigt går utvecklingen åt att fler barn specialiserar sig tidigare trots att forskningen pekar på flera fördelar med att träna så allsidigt som möjligt så länge som möjligt.

– Det är ju framför allt skaderisken. Tyvärr är det mycket skador bland våra ungdomar som idrottar, säger Karin Redelius professor i idrottspedagogik på GIH.

Hon har både forskat på riskerna med tidig specialisering och kommersialiseringen av barn och ungdomsidrott i Sverige.

Matilda Plan tilldelades Sportspegelpriset på idrottsgalan efter att ha lyckats med parallella elitkarriärer i bandy och fotboll. Hon sticker ut i ett idrottssverige där folkhemsrörelsens ideella föreningsmodell sakta byts ut mot en mer kommersialiserad och professionaliserad ungdomsidrott.

De vill ta tillbaka svensk tennis till världstoppen – börjar i 12-årsåldern

Good to Great Tennis Academy startades med den tydliga målsättningen att ta tillbaka svensk tennis till världstoppen. Till akademins anläggning i Danderyd kommer de största tennistalangerna i vissa fall redan i tolvårsåldern.

– Vi är i grunden positiva till att man håller på med fler saker. Man blir bättre genomtränad, man kan få bättre spelsinne om man spelar fotboll, ishockey, handboll eller vad det nu kan vara. Det är bara positivt, säger Nicklas Kulti.

Men det blir svårt om man ska nå toppen i tennis.

– Sen är verkligheten där den är. Det blir en ökad konkurens internationellt sett. Svenskar kommer alltid bli svenska mästare, oavsett hur bra eller dåliga vi är. Vi måste tävla på den internationella scenen, säger Nicklas Kulti.

Den allsidiga och skadeförebyggande träningen får man i stället i form av fysträning i akademins regi.

”Skulle kunna träna mer utan att andra känner sig bortvalda”

I just tennis kanske vägen till toppen är just den som akademin i Danderyd stakat ut. Men GIH-professorn Karin Redelius tror ändå att det krävs en förändring.

– Det är klart att de barn som vill hålla på mycket ska få göra det. Problemet är att det ofta är en vuxen som bestämmer. Jag tror att man i mycket högre grad skulle erbjuda möjligheten till extra träning för så många som möjligt. Då tror jag att det skulle falla sig ganska naturligt att de som vill träna mer skulle kunna göra det utan att andra skulle känna sig bortvalda, säger hon.

Se hela reportaget här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.