Foto: Bildbyrån

Amanda Zahui får Sportspegelpriset

Uppdaterad
Publicerad

Landslagsstjärnan Amanda Zahui, 25 år, har varit professionell basketspelare i WNBA sedan 2015. Zahui belönas nu med Sportspegelpriset för sitt engagemang för att få fler unga förortstjejer att börja idrotta. Hon höll ett känslosamt tacktal om allas lika värde.

– Jag talade från hjärtat, säger hon till SVT Sport

New York Liberty-stjärnan har valt att engagera sig i projektet Basket Gäris i Vårby, där bara fem procent av högstadietjejerna är med i en idrottsförening. Två gånger i veckan är det träning i Vårbyhallen, bara för tjejer.

– Jag tror att jag kan ge dem hopp. Vi alla har det inte så lätt i livet, och om jag bara kan visa för dem att jag kommer ifrån samma ställe som ni kommer ifrån, vare sig det är bra eller inte så finns det alltid ett ljus, sade Zahui till SVT Sport i höstas.

Idrottsgalan

Nu är hon Sportspelgelnpristagare och fick chansen att hålla ett tal när Sverige tittade på, något hon använde för att understryka allas lika värde.

– Jag var jättenervös, men jag talade från hjärtat, det är det jag alltid försöker göra, säger Zahui om att hålla ett tacktal.

– Jag är en person som står upp och säger vad jag tycker, jag kämpar för rättvisa så mycket jag bara kan och jag älskar att se andra människor lyckliga och å sina mål och drömmar.

SVT Sports motivering till Sportspegelpriset:

För några månader sedan fick vi på SVT Sport pris som världens bästa sportkanal. Vi fick priset för att vi belyser idrotten ur alla perspektiv.

För oss handlar idrott inte bara om att vinna eller förlora. För oss är idrotten en direkt spegling av samhället.

Och som världsmästare i sport-tv har vi ett ansvar. Vi tycker att det är viktigt att använda vår position för att göra skillnad. Därför vill vi med Sportspegelnpriset 2019 uppmärksamma en av idrottarna i Sverige som gör just det – skillnad.

Landslagsspelaren i basket, Amanda Zahui, bidrar och betalar tillbaka till sin sport genom satsningen Basket Gäris i Vårby som syftar till att få unga tjejer att börja idrotta. På en plats i Sverige där få tjejer idrottar. Hon använder sitt idrottande och sitt kändisskap för att göra världen lite bättre.

Se SVT:s reportage om Amanda Zahuis samhällsengagemang nedan:

Tidigare vinnare av Sportspegelnpriset

1999 Tommy Söderberg, fotboll

2000 Mattias Claesson (golfspelare), golf

2001 Heidi Andersson, armbrytning

2002 Thor Guttormsen, fotboll

2003 Dialy Mory Diabaté, boxning

2004 Kajsa Murmark, hopprep

2005 Johnny Holm, friidrott

2006 Åsa Sandell, boxning

2007 Wolfgang Pichler, skidskytte

2008 Jessica Lennartsson och Andreas Berg, boogie woogie

2009 Christoffer Lindhe, simning

2010 Wolmer Edqvist, ishockey

2011 Mats Öhman, rallycross

2012 Patrik Sjöberg, friidrott

2013 Jeffrey Ige, kulstötning

2014 Björn Hellkvist, ishockey

2015 Kiruna IF, ishockey

2016 Salem ”Sam” Zahda Aldarcazallie och domarobservatören Dan Bergh

2017 Lena Sundqvist, kommentator Cmore/TV4

2018 Börje Andersson Junkka, fotbollstränare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsgalan

Mer i ämnet