Visa alla (2)
Visa alla (2)

Johan Olsson årets manlige idrottare

Publicerad

Sju veckor av isolering ledde till brons, silver – och så guld på 15 kilometer fritt i Falun. Och priset som bäste manlige idrottare på Idrottsgalan. Johan Olsson fick utmärkelsen, närmast före Zlatan Ibrahimovic.

Olsson började sitt tacktal med att hylla de tre hockeyspelare som tidigare på kvällen fick hederspris.

”Mina största idoler”

– Jag har forfarande 200 i puls tror jag, inte enkom för trappan utan efter de här hockeybilderna jag såg, så inser jag att jag sitter vid bordet bredvid tre av  mina absolut största idoler. Foppa, Sudden och Lidas. Tre grabbar som verkligen har fått mig att lida för att försöka bli världsmästare jag också någon gång. Och det blev jag ju också, sade han.

Olsson tackade bland andra sin fru Anna Olsson.

– Utan den uppoffring du gör och det engagemang och den kärlek jag får av dig skulle jag aldrig kunna stå här.

Tre medaljer i Falun

Olsson hade haft en säsong som var förstörd av sjukdomar bakom sig när han kom till Falun. Han hade isolerat sig från familjen under lång tid för att kunna träna inför mästerskapet.

Och även om det inte skedde på hans favoritsträcka, femmillen, så tog han tre medaljer. Brons på femmilen, silver i stafett och guld på 15 kilometer.

De nominerade var

Visa

Zlatan Ibrahimovic, fotboll
Badou Jack, boxning
Jonas Leandersson, orientering
Johan Olsson, längdskidor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer