SVT Sports chef Åsa Edlund Jönsson uppmanar till ett schysstare klimat i sportvärlden under 2017. Foto: SVT/Bildbyrån

”Har något sportår haft så tufft klimat som 2016?”

Ibland behöver man påminnas om det självklara. Det är därför vi på SVT Sport nu påminner om fair play.

Fair play (ärligt eller rent spel) är grundläggande inom sport. Uttrycket ”fair play” växte fram inom den brittiska idrotten för över 100 år sedan, i mitten på 1800-talet, och spreds sedan till Europa och övriga världen.

I dag är fair play ett uttryck som är känt och använt inte bara inom idrotten utan i samhället i stort. Fair play är som en filosofi där man visar respekt för motståndaren och för de uppsatta reglerna.

Frågan är om något sportår haft så tufft klimat som 2016.

2017 är året då vi på SVT Sport fokuserar på fair play. Vi har sänt sport i 60 år. Vi har sänt otaliga OS-, VM- och SM-guld. Vi har sänt från fiaskon och misslyckanden. Vi har sänt skratt och tårar. Men frågan är om något sportår haft så tufft klimat – på planen, på läktare och i sociala medier – som det vi alla upplevde 2016.

Näthatet slog hårt mot både sportjournalister och aktiva, spelare överfölls på fotbollsplaner, domare övervägde att sluta på grund av hot och en av tidernas värsta dopningsskandaler avslöjades via McLaren-rapporten. Inget av detta faller inom ramen för fair play!

Fair play inom sport handlar inte bara om att följa uppsatta spelregler. Fair play betyder att man har respekt för sin motståndare, sina lagkamrater, domare och fans.

Fair play är så viktigt inom idrotten att man till och med kan vinna första pris i den kategorin. I ishockey vinner det lag med minst antal utvisningsminuter fair play-ligan. I allsvenskan (fotboll, herrar) finns en Fair Play-liga (baserad på gula och röda kort).

Hon var en av dem som sa stopp. Stopp till näthatet och ja till fair play.

När vi skapade SVT Sports Facebook-sida inför OS i Vancouver 2010 hade vi som ambition att skapa en mötesplats för sportintresserade och Sveriges största hejaklack.

SVT Sport:s sida på Facebook, som nyligen passerade 200 000 gillare, är fortfarande en stor hejaklack och ett härligt rum för alla oss som älskar sport. Men även här har en tuffare jargong och ett högre tonläge smugit sig in. För oss är det viktigt att vi alla är schyssta mot varandra och vi kommer att påminna om det på ett tydligt sätt, vi kommer att påminna om att fair play även råder på sociala medier.

På Idrottsgalan delade SVT Sport ut sitt pris, Sportspegelpriset, till C Mores kommentator Lena Sundqvist. Hon var en av dem som sa stopp förra året. Stopp till näthatet och ja till fair play.

2017 ska vi alla säga ”stopp” till oschysst snack, fult spel och dåligt beteendet och ”ja” till fair play.

Visst är det kul att vinna på idrottsplanen, på läktaren och i debatter. Men ännu roligare är det om segern togs ärligt och schysst.

Tagga #fairplay. Det kommer vi på SVT Sport att göra 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer