Peder Fredricson vann. Foto: Bildbyrån

Jerringpriset till Peder Fredricson

Uppdaterad
Publicerad

Peder Fredricson är 2016 års Jerringprisvinnare – en skräll om man följt förhandstipsen. Men svenska folket, eller de som röstade, tycker att hans OS-silver på All in var det största i svensk idrott under året. – Det här visar hur ridsportsfolket är, ni är vana att jobba hårt för att få det ni vill ha, sa Fredricson, rörd över alla de som röstat på honom.

Det var den 19 augusti i Rio de Janeiro. Finalhoppning med en formtoppad Peder Fredricson, som var ende felfria ryttare dittills. Men i finalen började man om från noll.  Sex ryttare gjorde upp om medaljerna, endast två var felfria. En av dem var Fredricson. Men tiden räckte inte till en guldmedalj, 53 hundradelar avgjorde valören på medaljen.

– Det känns otroligt. Jag känner mig enormt hedrad. Jag vill börja med att tacka alla som röstat. Det här betyder så oerhört mycket för mig och Hästsverige, sa en rörd Fredricson på podiet i Globen.

Idrottsgalan

– Det här visar hur stort hästsportintresset är i Sverige och det visar framför allt hur handlingskraftiga hästfolk är. Ni är vana att jobba riktigt hårt för att få det ni vill och här står jag. Tack för det, sa Fredricson.

Övriga nominerade efter sista gallringen var Tove Alexandersson, orientering, Henrik Stenson, golf (som fick pris för Årets manliga idrottare), Jenny Rissveds, mountainbike (Årets prestation), Sarah Sjöström, simning (Årets kvinnliga idrottare). Till sist stod det mellan Stenson och Fredricson.  Ryttaren var överaskad att vara bland de två och när hans namn lästes upp såg han väldigt förvånad ut – och lycklig.

”Delar priset med All in”

– Jag delar förstås det här priset med min häst All in och hela teamet runt honom, tack till Charlotte Söderström som vågade köpa honom och vågade behålla honom.

– Det starkaste minnet från Rio är när vi står och väntar att få gå in på banan finaldagen. Ögonblicket innan något ska hända är extremt laddat. Jag sitter på All in och känner hans energi genom sadeln, jag kan höra hans andetag och kan höra genom stövlarna hans hjärta slå. Jag vet att nu gäller det. De 90 sekunderna på banan finns det inget utrymme för misstag, berättade Fredricson med gråten i halsen.

– Det är väldigt svårt att sätta ord på den kopplingen mellan ryttare och häst, det närmaste jag kommer är ordet magiskt.

OS-debuterade 1992

Fredricson var bara 20 år när han OS-debuterade i fälttävlan i Barcelona 1992, men gick sedan över till hoppning och var ankare i det svenska silverlaget 2004. Vid fyllda 40 kände han att det var dags för en ny satsning mot toppen och i Belgien hittade han den då sjuårige All In – och det var kärlek vid första ögonkastet.

– Han är en häst utöver det vanliga, helt exceptionell, sade Fredricsson i tacktalet.

Fredricson noterade tidigt All Ins känsliga sida. Ibland blev valacken spänd och drabbades av muskelkramper, så kallad korsförlamning. Lösningen blev galoppträning, ändrad foderstatus och regelbunden, daglig motion. Det lade grunden till valackens fenomenala uthållighet.

All In har många år kvar i kroppen på internationell toppnivå och siktet har hela tiden varit att den ska gå över även över OS i Tokyo 2020. Peder Fredricson behöver heller inte vara speciellt orolig för att hästens säljs, det beskedet har han fått av ägarna.

Röstrekord när Häst-Sverige mobiliserade

790 000 personer har varit med och ringt in och röstat på Jerringpriset. Det är fler än någonsin, enligt Radiosporten.

Peder Fredricson hade hela häst-Sverige i ryggen – och vann Jerringpriset i en slutduell mot golfaren Henrik Stenson.

Men av 790 263 röster så fick Fredricson fler än 273 000. Mer än en tredjedel av röstarna. Tvåan Stenson fick 230 000 röster. Sjöström fick inte ens hälften så många som Stenson, hon stannade på 113 000 röster. Det var ungefär lika många röster som Sjöström fick när hon vann priset förra året.

– Jag trodde att jag skulle få kvinnliga, Stenson manliga och Jenny Årets prestation. Då brukar Jerringpriset gå till någon som inte fått något annat pris, så har det sett ut tidigare.

– Det är klart jag gärna hade vunnit Jerringpriset igen. Jag hade ju vunnit guld, silver och brons på OS, summerar Sarah Sjöström, utan att nämna världsrekordet i OS-finalen på 100 meter fjäril.

Simdrottningen fick nu lämna Globen utan sitt tredje raka – trots att hon kanske gjort sin allra bästa säsong i karriären.

Jenny Rissveds gjorde sitt livs lopp i Rio. Trots att hon var yngst i startfältet i mountainbike, var omplåstrad efter en krasch på träning och tappade kedjan under loppet så vann hon ändå. Nästan lika överlägset som Fredricson vann Jerringpriset.

– Jag trodde på allvar att jag inte skulle få något pris alls, sade Rissveds, som fick med sig Årets prestation.

– Jerringpriset? Jag är inte så insatt i hästsporten

”Inte Tony Rickardsson-bitter”

Stenson var lite förvånad men inte bitter över utgången

– Det var väl en liten skräll att Sarah inte var med till de sista två, säger Stenson.

Han betonade att han inte var det minsta ”Tony Rickardsson-bitter” över andraplatsen bakom Fredricson.

-Golfen har många anhängare, men ridsporten har också otroligt många anhängare. Det är ju folkets pris, det är den som får flest röster som får det. Det är bara att gratulera, säger Stenson.

-Det blev ganska bra spridning på priserna i alla fall, alla fick med sig någonting hem.

Tips! Se dokumentären ”Guldläge” om Fredricsons väg till OS-silvret

Tidigare Jerringprisvinnare

1979 – Ingemar Stenmark, alpin skidsport

1980 – Ingemar Stenmark, alpin skidsport

1981 – Annichen Kringstad, orientering

1982 – IFK Göteborg, fotboll herrar

1983 – Mats Wilander, tennis

1984 – Gunde Svan, längdåkning

1985 – Gunde Svan, längdåkning

1986 – Tomas Johansson, brottning

1987 – Marie-Helene Westin, längdåkning

1988 – Tomas Gustafson, skridsko

1989 – Jan Boklöv, backhoppning

1990 – Sveriges herrlandslag i handboll

1991 – Pernilla Wiberg, alpin skidsport

1992 – Pernilla Wiberg, alpin skidsport

1993 – Torgny Mogren, längdåkning

1994 – Sveriges herrlandslag i fotboll

1995 – Annika Sörenstam, golf

1996 – Ludmila Engquist, friidrott

1997 – Magdalena Forsberg, skidskytte

1998 – Magdalena Forsberg, skidskytte

1999 – Ludmila Engquist, friidrott

2000 – Magdalena Forsberg, skidskytte

2001 – Magdalena Forsberg, skidskytte

2002 – Carolina Klüft, friidrott

2003 – Annika Sörenstam, golf

2004 – Stefan Holm, friidrott

2005 – Tony Rickardsson, speedway

2006 – Susanna Kallur, friidrott

2007 – Zlatan Ibrahimović, fotboll

2008 – Charlotte Kalla, längdåkning

2009 – Helena Ekholm, skidskytte

2010 – Therese Alshammar, simning

2011 – Rolf-Göran Bengtsson, ridsport

2012 – Lisa Nordén, triathlon

2013 – Henrik Stenson, golf

2014 – Sarah Sjöström, simning

2015 – Sarah Sjöström, simning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsgalan

Mer i ämnet