Enligt Novus undersökning borde Sjöström krossat Fredricson i kampen om Järringpriset. Foto: TT Nyhetsbyrå

Sjöström överlägsen Jerringprisvinnare enligt ny undersökning

Publicerad

Peder Fredricson vann Jerringpriset för andra året i rad, detta före Sarah Sjöström, vilket som brukligt skapade debatt och delade det svenska folket. I en ny undersökning från Novus vinner Sjöström i överlägsen stil, där Fredricson bara får fem procent av rösterna.

Det var 1017 personer som fick svara på frågan: ”Vilken av följande nominerade kandidater till Radiosportens Jerringpris 2018 skulle du ha röstat på om du hade röstat?”

I Novus undersökning får Sarah Sjöström hela 44 procent av rösterna. Hon vinner i överlägsen stil, framför orienteraren, Tove Alexandersson på andra plats (10 procent av rösterna). Peder Fredricson hittar vi först på en fjärdeplats (sju procent) – med även svenska ishockeylandslaget, Tre Kronor, framför sig.

”Återspegling av hängivaste utövarna”

Så här skriver Novus själva om resultatet:

”Undersökningens resultat är intressant av flertalet anledningar. Sjöströms överlägsna förstaplats hos allmänheten väcker en del frågetecken då hon förlorade Jerringpriset mot Peder Fredricson. Tyder detta resultat på att Jerringpriset snarare vinns av den idrott som lyckas mobilisera flest till att rösta snarare än den idrottare som flest svenskar anser har gjort den största idrottsprestationen?

Eller är Jerringpriset en återspegling av den idrott som har de hängivnaste utövarna inom den egna sporten? Det är inte otroligt att hästsporten vid förra årets Jerringpris upptäckte hur lyckosamt det var att kanalisera det engagemang som finns för idrotten till att tilldelas Jerringpriset. Detta engagemang ser ut att ha återupprepats även i år.”

”En idé att byta namn på priset”

Efter Jerringprisvinsten gästade Peder Fredricson SVT:s Morgonstudion. Där var stjärnryttaren inne på att det kanske är läge för ett namn byte.

– Det som skaver är att man får rösta, det kanske vore en idé att byta namn till den populäraste idrottaren, sade han då.

Enligt Novus är undersökningen gjord på eget bevåg.

Så blev resultatet i Novus undersökning

Visa

Sarah Sjöström, simning – 44%
Tove Alexandersson, orientering – 10%
Tre Kronor, ishockey – 7%
Peder Fredricson, ridsport – 5%
Herrlandslaget, fotboll – 4%
Stefan Olsson, rullstolstennis – 4%
Johan Kristoffersson, bilsport – 2%
Sofia Olofsson, thaiboxning – 1%
Ingen av ovanstående – 5%
Vet ej – 18%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer