Philip Jönsson tilldelades Sportspegelpriset på Idrottsgalan 2022.

”Philip bevis på att det mesta är möjligt om man vågar”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Han lät varken sin muskelsjukdom, covid eller konkurrenterna stoppa honom.

I Paralympics i Tokyo satte Philip Jönsson paralympiskt rekord och vann guld i luftgevär 10 meter. Han var bäst när det gällde som mest, trots hinder som känts oöverstigliga för de flesta men inte för Philip Jönsson.

Åsa Edlund Jönsson

Sportchef

Sportspegelpriset kan delas ut till en idrottare som utfört en anmärkningsvärd prestation och som genom sin insats betytt mycket för sin idrott.

Philip Jönsson prickar in på allt.

Han har en sällsynt sjukdom som heter Duchennes muskeldystrofi. Sjukdomen innebär att musklerna, inklusive hjärta och lungor, bryts ned och blir fettvävnad vilket kan förkorta livslängden.

Det finns just nu inga botemedel utan bara bromsmediciner.

När pandemin slog till blev vardagen än mer utmanade.

– Om jag hade fått covid hade det nog varit slutet för mig för jag har så dålig lungkapacitet, har Philip själv berättat.

Hans tillvaro fick därför drastiskt ändras när Corona kom för snart två år sedan, men hela tiden hade han siktet inställt mot Paralympics. I villan i Mariestad uppfördes en skyttebana, från tv-rummet gick skotten till tavlan i köket.

– Man får hitta lösningar, se dom ljusa stunderna och ta vara på dom, sa Philip Jönsson till SVT Sport inför Paralympics.

Sjukdomen påverkar Philip hela tiden. Ena stunden kan han göra saker, nästa inte.

Men han har inte låtit sjukdomen, pandemin eller konkurrenter stå i vägen för drömmen om att bli bäst i världen. Istället har han låtit idrotten vara en kraft och som paralympisk guldmedaljör är Philip Jönsson nu en inspiration och ett bevis på att det mesta är möjligt för den som vill och vågar.

– Skyttet för mig är ju den jag är. Utan skyttet hade jag inte träffat nya vänner eller kommit ut och sett världen, har Philip berättat för SVT Sport.

Stort grattis till Sportspegelpriset Philip Jönsson.

Philip Jönsson, som vann Sveriges enda guld i Paralympics, får Sportspegelpriset. Philip har en sällsynt muskelsjukdom som kan förkorta livslängden, men varken sjukdomen eller pandemins utmaningar stoppade honom. Philip Jönsson åkte till Tokyo, satt paralympiskt rekord i luftgevär och vann. Han är en inspirerande förebild som visar att det går att prestera på högsta nivå trots tuffa omständigheter.

Sportspegelpriset kan delas ut till den idrottsman, idrottskvinna eller det lag som i tävling utfört en anmärkningsvärd prestation under året som gått, och som genom sin insats betytt mycket för sin idrott. Priset kan även tilldelas den ledare, forskare, aktiv eller annan som genom sin verksamhet gagnat idrotten från etiska, medicinska, sociala eller idrottsliga synpunkter. Priset kan ej tilldelas någon som under karriären fällts för dopning.

2020 Matilda Plan, fotboll och bandy
2019 Sebastian Samuelsson, skidskytte
2018 Amanda Zahui, basket
2017 Börje Andersson-Junkka, fotboll
2016 Lena Sundqvist, journalist
2015 Salem ”Sam” Zahda Aldarcazallie & Dan Bergh, fotboll
2014 Kiruna IF, ishockey
2013 Björn Hellkvist, ishockey
2012 Jeffry Ige, kulstötning
2011 Patrik Sjöberg, friidrott
2010 Mats Öhman, rallycross
2009 Wollmer Edqvist, Ishockeydomare
2008 Christoffer Lindhe, simning
2007 Jessica Lennartsson och Andreas Berg, dans
2006 Wolfgang Pichler, skidskytte
2005 Åsa Sandell, boxning
2004 Johnny Holm, friidrott
2003 Kajsa Murmark, hopprep
2002 Dibaté Dialy Mory, boxning
2001 Thor Guttormsen, fotboll
2000 Heidi Andersson, armbrytning
1999 Mattias Claesson, golf
1998 Tommy Söderberg, förbundskapten fotboll

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.