Peder Fredricson och hopplandslaget kan ta storslam på Idrottsgalan. Foto: Bildbyrån

Peder Fredricson: ”Har varit ett fantastiskt år”

Uppdaterad
Publicerad

Ridsporten kan ta storslam på Idrottsgalan 2022 och är nominerade i fyra av sex kategorier.

Svenska hoppstjärnan Peder Fredricson kan bland annat bli årets manlige idrottare.

– Jätteroligt, det har varit ett fantastiskt år. Både för laget och för mig individuellt, säger Peder Fredricson till SVT Sport.

Peder Fredricson är nominerad till årets manlige idrottare och hopplandslaget är nominerade till både årets lag och årets prestation, dessutom är förbundskaptenen Henrik Ankarcrona är nominerad till årets ledare.

Bakom nomineringarna ligger de stora framgångar som ridsporten och hopplandslaget haft under 2021. Vid OS i Tokyo tog laget guld och Peder Fredricson tog silver individuellt. Fredricson vann även Global Champions Tour och klev upp som etta på världsrankingen under hösten.

Idrottsgalan

– Det är jätteroligt. Vi har haft ett fantastiskt år och det är jättekul att få ha varit med om det här, säger Peder Fredricson till SVT Sport.

Höjdpunkten kom i somras enligt Fredricson själv.

– Jag skulle säga att OS var höjdpunkten. Det var fantastiskt att få vinna lagguld tillsammans med mina lagkamrater. Det var väldigt stort, säger Peder Fredricson.

Fredricson trycker på att den klassiska svenska lagmodellen även håller i ridsport.

– Vi är ett bra gäng med en stark lagsammanhållning och bra ledarskap. Vi har också haft hästar i rätt ålder och bra form, säger han.

”Inget dåligt sällskap”

I kategorin årets manlige idrottare är Fredricson nominerad tillsammans med OS-guldmedaljörerna i friidrott Armand Duplantis och Daniel Ståhl samt världsrekordhållaren i skridsko, Nils van der Poel.

– Det var inget dåligt sällskap. Då får man känna sig hedrad. Jag tycker det är väldigt stort att vara det, och är väldigt glad för det, säger Peder Fredricson.

Fredricson har tidigare varit framgångsrik även på Idrottsgalan, och bland annat blivit tilldelad Radiosportens Jerringpris vid två tillfällen. Idrottsgalan 2022 äger rum den 17 januari.

Vad skulle smälla högst att vinna den här gången?

– Det är alltid kul att vinna saker tillsammans, så årets lag vore fantastiskt, säger Peder Fredricson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsgalan

Mer i ämnet