Foto: Instagram/Bildbyrån

Amanda Zahui i tårar efter polisbrutaliteten: ”Vill att ni jävlar slutar döda oss”

Uppdaterad
Publicerad

46-årige George Floyd dog i samband med ett brutalt polisingripande i Minneapolis i USA.

Något som fått svenska basketstjärnan Amanda Zahui att reagera.

– Jag är trött, jag gråter tårar av ilska och smärta och att jag vill att ni jävlar slutar döda oss.

I en tretton minuter lång video på sociala medier berättar Amanda Zahui om känslorna efter George Floyds död efter att han gripits av polis.

– Jag är trött, jag gråter tårar av ilska och smärta och att jag vill att ni jävlar slutar döda oss.

Idrott och politik

Hon blir tyst.

Sen fortsätter hon.

– Det känns som om jag har slut på ord men samtidigt så mycket att säga. Jag vill göra något. Jag ber och försöker få mig själv och andra att förstå hur privilegierade vita människor är, att kunna döda oskyldiga svarta människor, säger hon och fortsätter samtidigt som tårarna börjar rinna:

– Jag fortsätter att höra videon i mitt huvud. Den spelas upp i mitt huvud. Jag fortsätter att spela upp hans (George Floyd) sista sekunder i livet. Jag kan inte få bort klippet ur mitt huvud.

– Jag försöker tänka mig in i situationen, vad jag skulle göra om jag låg på marken och en polis knä och kroppsvikt låg över min hals. Vad skulle jag göra?

– Jag skulle inte göra något alls. För om jag försökte röra på mig eller kämpa för mitt liv skulle jag bli sedd som ett hot och förmodligen skjuten.

DETTA HAR HÄNT: Gripandet av George Floyd:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet