Foto: Bildbyrån.

Johan Pehrson (L) backar efter uttalande om 51-procentsregeln

Uppdaterad
Publicerad

RF-bossen Björn Eriksson kallar Johan Pehrsons uttalande om 51-procentsreglen för ”auktoritärt ledarskap”. Nu backar Liberalernas partiledare.

”Jag ser ingen anledning att överpröva RF, men ville i mitt resonemang visa förståelse för båda sidor i en ständigt pågående diskussion” skriver Pehrson i ett inlägg på Facebook.

Det var i en intervju med Expressen som Liberalernas partiledare Johan Pehrson (numera också arbetsmarknads- och integrationsminister) öppnade för att se över 51-procentreglen.

– Jag har pratat med flera klubbar som tycker att man ska kunna ha flera bolag på börsen, helt enkelt. Jag är beredd att titta på det, sade Pehrson bland annat till tidningen.

Uttalandet fick Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson att reagera starkt. I en debattartikel påminde han om att idrottsrörelsen är en självständig rörelse som styrs av sina medlemmar, inte politiker.

”Ser ingen anledning att överpröva RF”

Nu har Johan Pehrson svarat på kritken. I ett inlägg på Facebook skriver han att frågan inte är politisk utan upp till Riksidrottsförbundet att avgöra:

”Jag ser ingen anledning att överpröva RF, men ville i mitt resonemang visa förståelse för båda sidor i en ständigt pågående diskussion. Samtidigt uppfattar jag inte att det finns någon stor efterfrågan på att ändra den modell vi har, inte heller i Liberalerna som rubriken (i Expressen, reds anm) antyder” står det i inlägget.

Debatt om 51-procentsregeln

Det var i samband med att det så kallade Tidöavtalet presenterades den 14 oktober som det uppdagades att regeringen och Sverigedemokraterna vill initiera ett särskilt projekt för att stärka konkurrenskraften för Sveriges högstaligor inom fotboll och ishockey.

Samtidigt har en debatt om den så kallade 51-procentsregeln blossat upp. Regeln innebär att 51 procent av svenska idrottsföreningar måste ägas av medlemmarna för att förhindra att privata investerare ska kunna ta kontroll över klubbarna.

ARKIV: Johan Pehrson presenterar regeringens satsning på idrotten (18 oktober):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet presenterar Liberalernas partiledare Johan Pehrson regeringens satsning på idrotten. Foto: TT Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.