Foto: TT Bild

Ny EU-lag kan stoppa publik från att fota idrottsevenemang

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli olagligt för publik att filma och dela egna klipp och bilder från sportevenemang. Det står klart i dag efter att EU-parlamentet röstat om EU:s nya upphovsrättslagstiftning.

EU-parlamentet har under dagen röstat om en rad nya upphovsrättsregler för nätet.

Ett av förslagen som röstades igenom var att arrangörer av sportevenemang själva ska ha makt att bestämma vem som får ta bilder eller filma från deras evenemang.

Idrott och politik

Lagen kan alltså i praktiken sätta stopp för supportrar som själva vill ta bilder eller filma med sin mobil och dela på sociala medier från till exempel en fotbollsmatch.

– Det är knasigt, det skulle förstöra mycket för vanligt folk. Och förslaget har heller ännu inte definierat vad som är en sport. Än så länge gäller det är all sport på alla nivåer. Som förslaget är skrivet så skulle det just nu även gälla för till exempel knattefotboll, säger Jan Ainali, politisk sekreterare för Miljöpartiets EU-parlamentariker Max Andersson som varit engagerad i frågan om EU:s nya upphovsrättslagar.

Även Liberalernas EU-parlamentariker Jasenko Selimovic är kritisk till förslaget.

”Det här är ett dåligt förslag och han (Selimovic) röstade emot det för att han tycker att publik och fans ska kunna ta bilder och filma på sportevenemang”, skriver hans pressekreterare i ett mejl till SVT Sport.

Förbudet mot bilder från sportevenemang fanns inte med i det ursprungliga upphovsrättsförslag som presenterades för EU-parlamentet i dag utan tillkom i sista stund före omröstningen, säger Jan Ainali.

– Så det är lite oklart exakt vad förslaget innebär än så länge. Det kommer visa sig.

Foto: Skärmdump.

Bildtext: Journalisten och krönikören Emanuel Karlsten twittrar om omröstningen.

Nu ska förslaget tas vidare till förhandlingar mellan parlamentet och ministerrådet som inleds senare i höst. Först därefter kan en ny lag träda i kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet