Casey Wasserman, till höger, menar att det är på tiden att IOK godtar att idrottare markerar mot rasism. Arkivbild. Foto: TT

Uppmaningen: Tillåt OS-protester mot rasism

Uppdaterad
Publicerad
Arrangören av sommar-OS i Los Angeles 2028 vill se en regeländring så att idrottare fritt kan markera mot rasism under spelen.
Det framgår i ett brev som LA-arrangörens chef Casey Wasserman skickat till den internationella olympiska kommittén (IOK) i mitten av juni.

”Idrotten är inte åtskiljd från eller fri från rasism. Det är en liten del av vår värld där rasism existerar. Jag uppmanar dig att tillåta och uppmuntra utövare att markera mot rasism när helst de kan, både på och utanför arenan”, skriver han i brevet till IOK-ordföranden Thomas Bach, enligt Los Angeles Times.

Wasserman vill få ändrat regel 50 i de olympiska stadgarna, som säger att ”ingen form av demonstration eller politisk, religiös eller rasrelaterad propaganda är tillåten på någon olympisk plats, arena eller andra områden”.

SE OCKSÅ: Stjärnornas manifestation i återstarten av NBA

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flera budskap mot sociala orättvisor syntes när NBA återstartade. Foto: Bildbyrån/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer