Vad är ”sportswashing”?

Uppdaterad
Publicerad

Vad står begreppet ”sportswashing” för? Hur används det? Krönikören Dan Persson svarar och kommenterar även vad han anser om bojkott av stora mästerskap.

Att använda idrott för att förbättra ett ogynnsamt rykte är en metod flera länder där demokratin kan ifrågasättas använder. Genom åren har ett antal OS och VM tilldelats sådana länder, besluten att ge fotbolls-VM 2022 till Qatar och OS 2022 till Kina har exempelvis fått skarp kritik.

Nyligen publicerades en rapport i The Guardian om att 6500 gästarbetare dött i Qatar sedan landet fick VM och i VM-kvalet har spelarna i bland annat Norge, Tyskland och Danmark protesterat genom att bära tröjor med krav på mänskliga rättigheter under uppvärmningen. Och åklagarmyndigheten i USA har redan slagit fast att Qatar har betalat mutor för att få mästerskapet.

Idrott och politik

Röster höjs för bojkott

Och med mindre än ett år kvar till vinter-OS i Peking har det internationellt börjat höjas röster om bojkott av spelen, på grund av Kinas brott mot mänskliga rättigheter.

Chefredaktören och grundaren av sajten ”Idrott & Samhälle” Dan Persson har i många år skrivit krönikor om idrott i ett samhällsperspektiv. Se klippet ovan där han utvecklar sina tankar runt begreppet sportwashing.

KLIPP: Vad är ”sportswashing?” – krönikören förklarar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet