Volodymyr Zelenskyj blev upprörd av IOK:s planer att välkomna ryska idrottare. Foto: TT Nyhetsbyrån

Zelenskyj inleder kampanj mot ryssar i OS: ”En neutral flagga hade varit befläckad med blod”

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj kommer att inleda en kampanj för att ryska idrottare inte ska få vara med i sommar-OS i Paris 2024.

– Det är klart att en neutral flagga för ryska idrottare hade varit befläckad med blod, säger Zelenskyj i en video.

I onsdags meddelade den internationella olympiska kommittén att de vill hitta ett sätt för ryska och belarusiska idrottare att vara med i kommande OS.

Det vill verkligen inte Ukraina och dess president Volodymyr Zelenskyj. Inte efter att Ryssland invaderade Ukraina för ett knappt år sedan.

Idrott och politik

– I dag kommer vi att inleda ett maraton för att rensa den internationella olympiska ledningen fri från hyckleri och och förebygga alla försök att få med representanter från terroriststaten in i världsidrotten, säger han och fortsätter:

– Det är klart att en neutral flagga för ryska idrottare hade varit befläckad med blod. Olympiska värden och krig är fundamentala motsatser.

Den ukrainska idrottsministern Vadim Guttsait har tidigare sagt att Ukraina inte utesluter en OS-bojkott om ryska och belarusiska idrottare tillåts delta.

Den ryska utrikesministern Maria Zakharova säger att ”alla försök att hålla Moskva utanför internationell idrott är dömda att misslyckas.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet