Felix Rosenqvist får vänta på toppresultatet på ovalbana. Foto: indycar.com

Depåmissar fällde svenskarna i Indycar

Uppdaterad
Publicerad

Felix Rosenqvist var på väg mot succé i nattens indycarlopp på superovalen i Texas. Men tappade från andra till 13:e plats efter ett dåligt sista depåstopp.

Sexfaldige mästerskapsvinnaren Scott Dixon, Nya Zeeland, vann knappt före överraskningen, landsmannen Scott McLaughlin.

– Scott var snabb, härligt att vi kunde vinna igen, sa Dixon efter sin femte triumf på Texas Motor Speedway, Fort Worth. Dixon dominerade loppet och ledde i 206 av de 212 varven. Men McLaughlin var urstark i slutet och var bara 0,26 sek efter i mål. Snacka om succé för nykomlingen i karriärens första ovalrace.

– Jäkligt häftigt att få jaga Dixon. Jag är stolt och teamet hade en perfekt strategi, berättade McLaughlin.

Säsongens första ovalrace, drygt 51 mils körning i över 350 km i timmen, stördes av ett regnoväder som innebar att kvalet ställdes in. Startordningen blev efter mästerskapstabellen. Bara en träning kunde köras inför loppet. Ericsson startade nia och Rosenqvist 18:e.

Rosenqvist inledde svagt körde upp sig hela vägen till andraplatsen och hade ett utmärkt läge att nå sin första stora framgång på ovalbana. Men efter att han varvat James Hinchcliffe sladdade kanadensaren in i muren. Det blev gulflagg och ett avgörande depåstopp – en olycksalig minut för båda svenskarna.

Tappade bakhjulet

Rosenvist gjorde ett ödesdigert misstag som kostade honom tio placeringar.

– Tyvärr låste jag upp lite i min depåbox och mitt vänstra bakhjul ville inte gå på riktigt, förklarar han i ett pressmeddelande.

Ericsson, som låg sexa inför de 47 avslutande varven, tappade (!) höger bakhjul vid sitt stopp. Han blev stående på depårakan och tvingade bland annat Rosenqvist ut i gräset för att passera.

Rosenqvist hade problem med understyrning under stora delar av loppet. Under slutvarven hade han ingen möjlighet att avancera utan tappade ytterligare en 13:e-placering. Teamkollegan Pato Ó Ward, Mexiko, blev trea i loppet.

– Det hade kunnat bli riktigt bra idag. Men det händer alltid saker i Indycar och man måste vara med hela vägen in, konstaterar Rosenqvist.

Ericsson såg ut att ha blivit kvitt ovalspöket och var fint med i kampen om topplaceringarna. Men återigen grusades förhoppningarna efter det bedrövliga depåstoppet och han rasade till 19:e plats.

– Jag hade väldigt bra fart i bilen. Tyvärr förstörde depåstoppet vår dag, säger Ericsson på sociala medier.

Redan i kväll får svenskarna chans till revansch när helgens andra lopp avgörs i Texas.

MER INDYCAR: Herta vann karriärens fjärde Indycar-seger (26 april 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.