Marcus Ericssons succé – på pallen i Texas

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Ericsson slog till med en stark tredjeplats i indycarloppet på Texas Motor Speedway.

– Det var ett kul race att köra och det känns härligt att få ta min första pallplats i ett ovalrace, säger Ericsson till Viasat Motor.

Amerikanen Josef Newgarden vann säsongens andra lopp hårfint före mästerskapsledaren Scott McLaughlin, Nya Zeeland.

Ericsson gör sin fjärde säsong i serien för Ganassi-stallet och svarade för en imponerande uppkörning från 14:e startposition. 31-åringen hade faktiskt ledningen i tio varv inför det avslutande depåstoppet av de 248 varven.  Svensken avslutade stabilt men kunde inte riktigt nå de två Penske-förarna som gjorde upp om segern.

Senast en svensk nådde pallen i ett ovallopp i indycar (fram till i dag ende svensk) är Kenny Bräck som var trea på Motegi, Japan, för snart 19 år sedan.

Efter dagens succé och niondeplatsen i premiären ser Ericsson ut att gå mot en ny fin säsong. Förra året slutade han sexa men nu kan närkingen blicka uppåt efter att äntligen fått till ett toppresultat på ovalerna, det som varit hans akilleshäl efter åren i formel 1.

Felix Rosenqvist och Texas Motor Speedway är ingen bra ekvation. Efter att ha bränt bra chanser tidigare på banan gick allt snett vid det andra depåstoppet. Arrow-McLaren SP-föraren missade inbromsningen till sin depåruta med slitna däck och tappade tätkontakten. Efter 138 varv tvingades Rosenqvist bryta med trasig drivaxel. Tungt för Rosenqvist som startade loppet i pole position.

Nästa lopp körs i Long Beach 10:e april.

Ställningen efter två deltävlingar

1. Scott McLaughlin, Nya Zeeland, 97 poäng

2. Will Power, Australien, 69

3. Alex Palou, Spanien, 67

5. Marcus Ericsson, 58

19. Felix Rosenqvist, 23

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.