Marcus Ericsson fick jubla över en Indycar-seger i Nashville i natt. Foto: Harrison McClary/AP/TT

Marcus Ericsson vann i Nashville: ”Allt är möjligt”

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Ericsson jublade efter sin andra seger i indycar trots tidig krasch. Det kaosartade stadsloppet i Nashville blev en riktig nagelbitare. Efter nio (!) omstarter och två rödflaggor var det 30-åringen från Kumla som stod som vinnare. Felix Rosenqvist tog en åttondeplats med mersmak.

– Ett av mina bästa lopp i karriären, säger Ericsson.

Colton Herta såg länge ut som en vinnare i Nashville. Amerikanen dominerade kvalet och hade den snabbaste bilen på banan. Det var Herta som orsakade den andra och sista rödflaggan när han satte bilen i muren sex varv från mål. Herta försökte förgäves att komma ikapp den flyende svenske ledaren och gjorde ett dyrbart misstag.

Ericsson kunde hålla undan för stallkamraten Scott Dixon under de två avslutande varven. Marcus var märkbart rörd i segerintervjun i Viasat Motor.

– Det här är helt otroligt, sa han och torkade svetten från pannan.

Precis som väntat blev det trångt och stökigt när Nashville för första gången stod som värd för ett indycarlopp. Ericsson touchade muren redan i kvalet och tvingades jaga från nionde startled.

Kraschade tidigt

Marcus tog snabbt tre placeringar, men såg ut att ha förstört alla chanser till ett toppresultat när han körde in i Sebastian Bourdais bil i samband med första omstarten på det femte varvet. Fransmannen tycktes tappa farten samtidigt som Ericsson ökade tempot och kollisionen var oundviklig. Bourdais tvingades bryta men Ericsson kunde fortsätta racet från botten efter byte av framvinge och ett tiosekunders tidsstraff ”stop and go”.

Loppet rödflaggades redan efter 20 varv när ytterligare en krasch inträffade i samband med ny omstart. Nu med ett flertal bilar inblandade när det blev totalstopp i målkurvan.

Ericsson lyckades med tur och stor stor skicklighet ta sig hela vägen upp i ledning. Det tidiga stöket gav honom fördel med depåstrategin. Marcus, som tidigare haft en del otur med gulflaggor, fick allt att stämma den här gången. En mäktig comeback i racet av närkingen som var i ledning i 37 av de 80 varven.

– Allt är möjligt i indycar. Har du en riktigt bra bil och ett riktigt bra team så kan du hamna i vinnarcirkeln, fortsatte Marcus på frågan om hur det var möjligt att komma tillbaka som han gjorde i loppet. Marcus beklagade också incidenten med Bourdais i intervjun.

Knappar in på ledaren

Efter succén i Nashville är Ericsson alltjämt femma i mästerskapet. Men nu bara 79 poäng från ledaren, stallkamraten Alex Palou, Spanien. Fullträffen stärker förstås Marcus sits om nytt kontrakt med Chip Ganassi Racing inför 2022. Efter Indy 500 är det svensken som tagit flest poäng av samtliga förare i serien.

Felix Rosenqvist fick klart med nytt kontrakt med hårdsatsande Arrow McLaren SP inför helgens race. Felix gjorde en fin comeback efter det längre uppehållet i serien och såg ut ut att köra mot en sjätteplats. Tyvärr tappade han två placeringar sista varven när bränslet tog slut för smålänningen. Åtta och en rejäl portion självförtroende in på kontot efter en tung säsong gav mersmak.

Nästa lopp körs redan nästa helg i Indianapoilis på den gamla F1-slingan på Indianapolis Speedway.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.