Felix Rosenqvist slutade på 14:e plats i första racet i Iowa.

Svenskarna långt efter i Iowa

Uppdaterad
Publicerad

De svenska racingstjärnorna Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson stred aldrig om segern i helgens första race på den snabba banan i Iowa. Ericsson blev till slut bäste svensk med en niondeplats.

Förra söndagen tog Felix Rosenqvist karriärens första seger i indycar-serien. När serien drog vidare till Iowa så blev det första racet inte lika lyckat. Rosenqvist fick nöja sig med en 14:e plats, långt efter täten.

Bäste svensk blev istället Marcus Ericsson som gick i mål som nia. Det var för övrigt hans fjärde topp tio-placering den här säsongen.

Överst på prispallen ställde sig istället fransmannen Simon Pagenaud, från Team Penske-stallet. Bakom honom körde svenskduons stallkamrat i Chip Ganassi Racing, Scott Dixon, in som tvåa medan tredjeplatsen togs av amerikanske rookien Oliver Askew. Noterbart är att Pagenaud startade sist av alla och körde upp sig till förstaplatsen.

”De andra hade fräschare däck”

– Vi hade inte den bästa starten, men bilen gick bra och vi kom in i ett bra flyt. Jag låg sexa och kände att jag kunde utmana, men de andra hade fräschare däck än jag på slutet och då tappade vi till niondeplats. Vi behöver jobba lite mer på bilen så att vi kan utmana mer i andra racet, säger Marcus Ericsson till NBC efter racet.

Det var för övrigt första gången under säsongen som inte en bil från Chip Ganassi Racing stod överst på prispallen.

– Den här banan är tuff. Vilken kväll! En fantastisk laginsats av hela Penske-teamet som laddat om efter Road America, säger Simon Pagenaud till indycar.com efter sin 15:e seger i karriären.

Flög bildelar över hela banan

Marcus Ericsson var inblandad i en krasch på det 145:e varvet (av 250) när Colton Herta kraschade in i Reenus VeeKay och upp i betongmuren, och det flög bildelar över hela banan. En del träffade Marcus Ericssons bil, som dock klarade sig helt utan skador.

Svenskarna ligger kvar på sjätte (Ericsson) och åttonde plats (Rosenqvist) i sammandraget, och får en ny chans att förbättra sina placeringar under natten till söndag då Iowas andra race avgörs på den 1,4 kilometer långa ovalbanan.

– Vi fick inte den slutplacering vi ville ha, men grejen med dubbla race är att du alltid har en chans att komma tillbaka snabbt, och det är målet imorgon, sa Felix Rosenqvist tiill NBC om det första racet.

KLIPP: Rosenqvist: ”Jag är ju en vinnare” (17 juli, 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.