Kalla utan bonus trots tre medaljer i VM. Foto: Bildbyrån

Ingen VM-bonus för Kalla

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Charlotte Kalla tog tre medaljer under VM i Lahtis får hon ingen VM-bonus.

– Bonusarna är en del av åkaravtalet och tillfaller de åkare som ingår i våra träningsgrupper. Och det vet Charlotte om, säger längdchefen Johan Sares till Aftonbladet.

De tre medaljer som Charlotte Kalla tog i Lahtis, två individuella och ett i stafett, skulle ha genererat en bonus på 105 000 kr. Men eftersom Kalla valt att göra en egen satsning utanför landslaget och därmed inte har något åkaravtal, får hon ingen bonus.

– Hon var den som stod på prispallen i Sverigekläder under VM så visst låter det lite underligt men jag vet inte vad förbundet har för bonussystem, säger Kallas tränare Magnus Ingesson till Aftonbladet.

”Hon är den som tar tre medaljer”

Åkaravtalet ger landslagsåkarna bonus vid både pallplatser i VM och i världscupen, men utan just ett åkaravtal med landslaget har man ingen rätt att ta del av dem.

– Bonusarna är en del av åkaravtalet och tillfaller de åkare som ingår i våra träningsgrupper. Och det vet Charlotte om, säger Johan Sares.

– Det finns en del åtagande i det här mot sponsorerna som åkarna gör under träningsperioden.

Magnus Ingesson tror inte att bonusarna är något som Kalla vägt in i sitt beslut.

– Det är sportsliga värden som kommer först. Sen kan man tycka att hon är den som tar tre medaljer. Hon åker för Sverige och står på prispallen i Sverigekläder med sponsorernas namn på, det låter lite underligt, säger Ingesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.