Foto: SVT

Det fruktade radarparet

Publicerad

Alexander Galante Carlström, 28, blev nyligen vald till världens främste innebandyspelare. Hans bäste vän och anfallspartner, Rasmus Enström, 28, har fått utmärkelsen två gånger tidigare (2013 och 2015). Nu ska de spela hem Faluns fjärde SM-guld. Det är planen.

– Alex gör tamejfan mål på allt. Vi har hittat en kemi mellan oss efter alla år vi spelat tillsammans. Det är bara att kasta iväg bollen så vet jag att han dyker upp. Han är en komplett spelare idag. Han skjuter otroligt bra, kan också passa och jobbar stenhårt. Det visar ju också att han blev vald till världens bäste spelare, säger Rasmus Enström till Svt Sport.

Alexander Galante Carlström (Galante är hans mammas namn – från Italien) satte nytt målrekord i grundserien, som Falun vann. 68 mål! Han slog det gamla rekordet från 2003 med 8 mål (Johan Anderson, Jönköping 60 mål). Och han vann poängligan överlägset.

Delad tvåa i poängligan var – Rasmus Enström. Och det är han som oftast spelar fram Galante Carlström.

De har vunnit tre SM-guld i rad med Falun (2013-15), bästa vännerna, som kamperat ihop i 16 år. Det möttes på en fotbollsplan i Västerås när de var tolv år. Två bolltalanger som ganska snabbt valde innebandy.

Innebandy-familjerna

En vänskap som blivit allt starkare genom åren. Till historien hör att de har förhållanden med varsin tvillingsyster. Och de fick barn nästan samtidigt. Alexander Galante Carlström har sonen Maximiliam med Hanna Lindgren. Och Rasmus Enströms familj består av sambon, Frida Lindgren, och dottern Iris (1 år).

För övrigt är systrarna Lindgren också svenska mästare i innebandy, med Rönnby (2010).

Både Rasmus och Alexander jobbar som instruktörer på innebandygymnasiet i Falun.

Kan det bli för mycket innebandy?

Nej, nu har man fått lite distans. När barnen kom så blev det annorlunda. Vi umgås väldigt mycket och trivs tillsammans, säger Alexander Galante Carlström.

SM-guld eller VM-guld...vilket smäller högst?

Båda är naturligtvis stort att vinna. Men det är nåt alldeles speciellt att lyfta bucklan efter en SM-final. Att vinna tillsammans med lagkamrater man tränat och spelat matcher med under en hel säsong. Det vill jag gärna göra många gånger till, säger Rasmus Enström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer