IBK Dalen blev nedflyttade när säsongen plötsligt avslutades. Foto: Bildbyrån/SVT

Olika öden för Umeålagen: ”Orättvist och osportsligt”

Uppdaterad
Publicerad

Olika förbund har tagit olika beslut när coronaviruset tvingat sporten att pausa.

I Umeå har några klubbar gynnats – medan andra drabbats hårt.

– Det känns orättvist och osportsligt. Och beslutet i sig känns oseriöst, säger IBK Dalens lagkapten Clara Forssén till SVT Sport.

Vad är idrottslig rättvisa och orättvisa när en säsong plötsligt inte kan avslutas? I Umeå kan man se på både gott och ont hur klubbar påverkas. Men ingen föreningen är så besviken som IBK Dalen, som åker ur SSL dam, trots att man var i ett läge där man fortfarande hade chansen att på sportsliga grunder hålla sig kvar.

– Många andra förbund har valt andra vägar, handbollsförbundet valde till exempel att utöka ligan i stället. En sådan lösning hade jag sett som mer rimlig, säger Forssén.

Laget låg näst sist när säsongen tvärnitade – men hade fortfarande två matcher kvar att spela.

– Vi var i ett tufft läge men två matcher där vi krigar om vår överlevnad, då kan allt hända. Vi hade en bra känsla i truppen, det är helt omöjligt att säga hur utgången hade blivit, säger hon.

IBK Dalen har överklagat förbundets beslut till Riksidrottsnämnden.

– Jag gör ingen bedömning av den sportsliga chansen. Vi har tittat på reglerna och försökt skapa en helhetssyn, säger förbundets ordförande Märit Bergendahl till SVT Sport.

Kunde man inte gjort ett undantag och utökat serien?

– Frågan om att utöka SSL har varit uppe ett par gånger på tävlingskongressen och röstats ner varje gång så det känns inte som att det hade varit vettigt. Även i en krissituation måste man förhålla sig till de regelverk som finns.

”Vi var bäst sportsligt – men de största förlorarna”

Det är inte bara IBK Dalen som är besvikna. Björklöven gjorde sin bästa säsong på 20 år men fick aldrig chansen att kvala till SHL – det stod 1-1 i den hockeyallsvenskan finalen mot Modo när säsongen avbröts.

– Det är jättesnopet med den säsongen vi gjort, säger klubbens vd Anders Blomberg.

– Beslutet kom snabbt. Att ställa in var en sak men man borde diskuterat konsekvenserna noggrannare. Som läget är nu var vi bäst sportsligt men vi är de största förlorarna både sportsligt och ekonomiskt.

Umeå IK blöder ekonomiskt

I helgen skulle damallsvenskan ha dragit igång med Umeå IK som är tillbaka i högsta serien. Men deras comeback är satt på paus. I stället blöder klubben ekonomiskt, har tvingats säga upp sin klubbchef och permittering av all personal är på gång.

Ekonomiska problem har även innebandylaget Iksu, trots att man tilldelades SM-titeln när säsongen avbröst.

– Det går inte att jämföra med ett vanligt SM-guld. För oss handlar ett SM-guld om att få spela ett slutspel inför fulla läktare och lyfta en pokal i Globen. Det går inte att ersätta, säger lagkaptenen Emelie Wibron.

Iksu Volleyboll gynnas också av situationen. De har fått erbjudandet att ta steget upp i högstaligan när den ska utökas från elva till tolv lag nästa säsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.