Storvreta och Falun gör, som vanligt, upp om SM-guldet i innebandy. SVT direktsänder SM-finalen och här guidar gästexpert David Gillek inför matchen. Foto: Bildbyrån

Guide: Allt du behöver veta inför Falun-Storvreta

Uppdaterad
Publicerad

Drömfinal mellan svensk innebandys två giganter. Men båda lagen har drabbats av coronasmitta och ovisshet.

Här är en en guide inför Storvreta-Falun med SVT Sports finalexpert David Gillek.

– Innan slutspelet hade jag tippat Storvreta. Under slutspelet hade jag sagt Falun. Men nu blir det 50-50 med tanke på allt som varit med corona, säger Gillek.

Vad

SM-final mellan Falun och Storvreta. Spelas i en avgörande match i Gavlehovshallen i Gävle den 2 maj april klockan 15.15.

Tv

15.00 på SVT1/SVT Play. Kommentator Chris Härenstam och expertkommentator David Gillek, till vardags tränare i SSL-klubben Linköping.

Lagen

Grundserievinnaren Storvreta mot tabelltrean Falun. Klubbarna har dominerat svensk innebandy i ett decennium och tillsammans vunnit vunnit tio av de elva senaste SM-gulden. Lagen har möts i de två senaste SM-finalerna. Storvreta vann båda. Falun tilldelades SM-titeln i fjol i kraft av serievinnare då säsongen avbröts innan slutspelet startade.

Inbördes möten

Alltid jämna matcher mellan lagen. Storvreta har vunnit båda matcherna den här säsongen. Sett till de fem senaste åren har dock Falun knapp plusstatistik. På 17 matcher har Falun 9-8 i segrar. Fem av vinsterna kom dock säsongen 2016/2017.

Coronakaos

I semifinalserien mellan Falun och Kalmarsund drabbades båda lagen av coronasmitta. Serietvåan Kalmarsund valde till slut att dra sig ur slutspelet med hänsyn till spelarnas hälsa och att man ansåg spelschemat vara för hektiskt. Falun, som ledde med 3-1 i matcher, tilldelades finalplatsen.

Under finalveckan var det Storvretas tur att drabbas. En spelare testade positivt och hela laget sattes i karantän, utan att kunna träna tillsammans. I Falun har flera nyckelspelare missat träning helt eller tränat sparsamt. På lördagen kom beskedet att Faluns målvakt Johan Rehn fortfarande inte är återställd efter coronasjukdomen och inte kommer att kunna spela.

Expert David Gillek: Det har gått två veckor sedan de spelade match och de har inte kunnat träna som vanligt. Det är ovisst för båda lagen.

Det handlar om att man måste gilla läget. Båda lagen gick i ni säsongen med förutsättningar att oväntade saker kunde hända, så jag tror inte det blir en massa ursäkter. Det är Sveriges två bästa lag och de har en trygghet i grundspelet. Hälsan kommer först hos båda lagen och jag tror båda är noggranna; är man inte redo att spela, spelar man inte.

Som spelare och ledare vänder man det till sin fördel oavsett förutsättningar. Ibland har man inte bästa förutsättningar men ändå går ut och gör årets match.

Gillek om nyckelspelarna

Storvreta: – Målvakten Viktor Klintsten blir viktig. Tobias Gustafsson är en komplett back, vinner mycket boll och följer med upp i anfallen. Kan smälla in mål bakifrån och viktig i sin formation. Albin Sjögren är Storvretas målskytt och behöver kliva fram och producera i förstafemman.

Falun: – Emil Johansson är viktig över hela banan och får de igång honom gör han en hel femma bra. Alexander Galante Carlström vill Falun ha i lägen mest av allt och då måste han leverera.

Gilleks tips

–  Innan slutspelet hade jag tippat Storvreta. Under slutspelet hade jag sagt Falun. Men nu blir det 50-50 med tanke på allt som varit med corona. Men saknas Johan Rehn och Galante i Falun är det fördel Storvreta 60-40. Men egentligen går det inte tippa förrän vi vet laguppställningen.

Se SM-finalen här:

SM-guld på 2000-talet

2020 Falun *

2019 Storvreta

2018 Storvreta

2017 Falun

2016 Storvreta

2015 Falun

2014 Falun

2013 Falun

2012 Storvreta

2011 Storvreta

2010 Storvreta

2009 AIK

2008 Warberg

2007 Warberg

2006 AIK

2005 Warberg

2004 Balrog

2003 Pixbo

2002 Pixbo

2001 Haninge

2000 Haninge

* I fjol ställdes slutspelet in. Serievinnaren Falun utsågs till SM-guldvinnare.

Finallagens resultat i slutspelet

Semifinal

Falun-Kalmarsund 3-1 (7-6, 5-0, 5-4, 4-5)

Storvreta-Mullsjö 4-2 (10-5, 2-7, 6-7, 12-4, 7-6, 7-6)

Kvartsfinal

Falun-Helsingborg 4-2 (5-4, 5-2, 4-6, 6-7, 12-5, 6-4)

Storvreta-Växjö 4-1 (7-4, 5-7, 7-3, 10-3, 11-5)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.