Mora favorit till nytt guld Foto: TT Nyhetsbyrån

Regerande mästarlaget tippas vinna guld igen

Uppdaterad
Publicerad

Mora ska försöka vinna SM-guld två år i rad.

Och klubbarna tippar att regerande mästarlaget försvarar titeln i Svenska Superligan för damer.

– En skön känsla – vi är mer laddade än någonsin. Och mycket vill ha mer, säger Moras center Anna Wijk till SVT Sport på dagens upptaktsträff.

Om ungefär två veckor börjar säsongen i innebandyns högsta serie. Och för att få en försmak hölls en sedvanlig upptaktsträff, på Casino Cosmopol avslöjade spelare från de 14 superliga-damlagen sina mål, förväntningar och var de helst befinner sig när SM-finalen avgörs i Globen den 16 april.

Som väntat förhandstippas nykomlingarna i botten, lagen som klubbarnas tränare tror tar topplaceringarna är förra säsongens finalister – Rönnby och svenska mästarlaget Mora.

– Vi har tyvärr tappat många riktigt rutinerade och bra spelare. Men vi har fått in nya och hungriga, och fått behålla stommen som varit med länge. Vi har varit tippade i toppen under många år, så det är inte något som vi går runt och tänker på direkt. Utan vi försöker fokusera på vårt spel och göra vårt bästa i varje match, säger Moras Anna Wijk.

– Finalförlusten i våras gav oss styrka för att jobba hårdare under försäsongen. Jag tycker att vi har ett bättre lag den här säsongen, trots att Madeleine Backlund (över 100 poäng förra säsongen) har lämnat. Vi har fler spelare nu och andra måste höja sig nu när hon inte spelar för oss längre, säger Rönnbys Mira Wickman.

Endre – en uppstickare

Förra säsongen åkte Gotlandslaget Endre ut i kvartsfinal mot Iksu efter 3–5-förlust i den femte avgörande matchen. Nu tror många att de gulsvarta kan nå längre i den här säsongens slutspel – vissa ser även Endre som en finalkandidat. Dels för att spelarruljansen varit mycket mindre jämfört med andra lag, och dels för att Endre har Anna Jakobsson kvar i laget – forwarden som blev utnämnd till Årets spelare i våras.

– Vi har fått behålla en stor del av truppen, och spetsat till det med bra nyförvärv. Vi är starkare än i fjol och har fler verktyg. Vi har bra organisation, jag tror att man trivs hos oss, både i laget och på ön. Vi har det bra och roligt. Jag har goda tankar kring framtiden, jag tycker vi kan slå alla lag, sedan är det bara upp till oss att göra det, säger Anna Jakobsson.

Premiäromgången i damernas Svenska Superligan

17 september

Karlstad–Mora 0–8

19 september

Falun–Pixbo

Karlstad–Endre

Malmö–Huddinge

Rönnby–Iksu

20 september

Linköping–Jönköping

Mora–Täby

Uppsala–Dalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.