Föreningslivet i Helsingborg ska få ytterligare fem miljoner i stöd. Foto: Bildbyrån

Innebandyförbundet om klubbarnas önskan: ”Man kan inte börja gå på känslor”

Uppdaterad
Publicerad

Utöka damernas SSL till 15 lag kommande säsong. Det vill en majoritet av klubbarna, visar SVT Sports kartläggning. Men den åsikten har inte framförts av klubbarnas intresseorganisation, Föreningen Svenska Superligan, i dialogen med innebandyförbundet.
– I den här krissituationen finns det ingen mall att följa, man kan inte börja gå på känslor och falla utanför ramarna, säger Innebandyförbundets ordförande Märit Bergendahl till SVT Sport.

SVT Sport har pratat med 13 av 14 lag som kommande säsong spelar i damernas högstaliga i innebandy, SSL.

På frågan ”hade ni varit okej med att utöka SSL till 15 lag” svarar tio lag ja, ett lag svarar nej och två lag väljer att inte ta ställning.

– Jag har ingen kommentar till det. Vi har fattat vårt beslut utifrån de regler som finns. FSSL, som är dessa föreningars intresseorganisation, har ställt sig bakom beslutet, säger Innebandyförbundets ordförande Märit Bergendahl till SVT Sport.

Har ni kollat med klubbarna nu, om de är beredda att utöka ligan på grund av den här speciella situationen?

– Vi har frågat FSSL. De har en förening och en styrelse som representerar klubbarna i dialogen med oss. Det är genom den föreningen som vår kommunikation ska ske. Vi har inte gjort någon rundringning till klubbarna. Två gånger tidigare, om jag minns rätt, har frågan varit uppe på tävlingskongressen och man har sagt nej.

Bergendahl tycker inte att klubbarna borde agerat annorlunda och hört av sig direkt till förbundet med åsikten om att utöka SSL. Hon menar att dialogen ska ske via FSSL.

– Sedan kan man tycka att vissa beslut drabbar i det enskilda fallet, men så blir det ju alltid.  I den här krissituationen finns det ingen mall att följa, man kan inte börja gå på känslor och falla utanför ramarna.

FSSL:s ordförande Krister Kalte skriver i ett sms till SVT Sport att de driver de frågor som majoriteten av klubbarna önskar.

”Men vi måste förhålla oss till det regelverk och processer som hanteras, i det här fallet regler eller seriesystem inom svensk innebandy. Och när det gäller utökningen av SSL dam eller herr, för den delen, så behöver klubbarna adressera en sådan önskan till tävlingskongressen. Föreningen SSL har varken mandat att bestämma sådant själv eller är en part som får ställa förslag till kongresser eller årsmöten.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer