Arkivbild. Niklas Jihde i AIK-tröjan och som programledare. Foto: Bildybrån

Jihde gjorde SSL-karriärens sista poäng: ”Äldsta SSL-målet någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta innebandystjärnan och numera programledaren Niklas Jihde var i dag tillbaka på innebandyplanen, i Dalen. I sin återkomst och absolut sista match i karriären blev det också en poäng för 43-åringen då Umeålaget besegrade Höllviken med 12-6

– Det måste vara det äldsta SSL-målet någonsin, skämtar Jihde om sin poäng i Eurosportsändingen efter matchen.

Anledningen till Niklas Jihdes återkomst på planen var att IBK Dalen, i december, vann en auktion som legendaren la ut på sig själv i samband med Diabetesgalan.

SSL-laget från Umeå lade budet på 11 000 kronor och fick därmed använda 43-åringen för en valfri SSL-match.

Och i hemmamatchen mot Höllviken var det äntligen dags.

– Det märks att han är viktig att ha i ett lag. Med Jihde är här blir det som en extra sporre. Han är som en idol man har sett i varje innebandymagazinet som man har sett och läst i alla år, konstaterade Viktor Nystedt i Eurosports sändning om nytillskottets inverkan.

Svarade för en assist

Dalens nyförvärv fick dock nöja sig med att värma bänk under inledningen och först i ett fem minuter långt powerplay i andra var Jihdes entré ett faktum.

Stjärnan hade då ett jätteläge men Höllvikenmålvaktens snabba reflexer hindrade stjärnan från att fira.

Men den mest rutinerade skulle dock inte gå helt anonym från kvällens match trots den magra speltiden på drygt tio minuter.

Med sex minuter kvar av matchen fick han bollen på vänstersidan och backhand-passade in den till en annan veteran, den 39-årige norrmannen Ketil Kronberg, som placerade in 12-6-målet under Höllvikenmålvakten.

– Vi kom fram till att vi hade en ålder på 83 år i och med det där målet. Han fyller 40 snart och jag är 43 så det måste vara det äldsta SSL-målet någonsin, skämtar Jihde i Eurosportsändingen efter matchen.

Niklas Jihde meriter:

5 VM-guld (1 VM-silver) 1998, 2000, 2002, 2004, 2006 (2008)

4 SM-guld ( 2002, 2003, 2006 2009)

Utsedd till årets spelare: 1998

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.