Klassiska finalmötet redan i semifinal: ”Våra största rivaler”

Uppdaterad
Publicerad

2009 var senast det inte var Sverige mot Finland i final i ett innebandy-VM på damsidan. Men i årets mästerskap kommer det inte att bli så då lagen lär mötas redan i semifinal.

– Det är våra största rivaler och det brukar vara roliga matcher mot dem. Det går inte att gå inte att gå in på en skridsko, utan vi måste göra en riktigt bra prestation, säger lagkapten Anna Wijk till SVT Sport.

Sverige gick obesegrade och överlägsna genom gruppspelet i VM i Schweiz. Särskilt imponerande var storsegern med 10-2 mot tuffa Tjeckien. Nu väntar kvartsfinal imorgon mot Tyskland.

För Finland har tuneringen inte varit lika enkel. Man föll överraskande mot värdnationen i gruppspelet och i torsdagens kvartsfinal pressades man rejält av Slovakien.

Det blir alltså ett överraskande tidigt möte mellan de nordiska rivalerna.

– Att möta Finland är alltid roligt. Det kommer bli tufft, men vi känns väldigt förberedda som lag. Det gäller att verkligen våga, det är det det kommer att handla om, säger Iza Rydfjäll som till vardags spelar i den schweiziska ligan i Kloten-Dietlikon Jets.

Den svenska förbundskaptenen Åsa Karlsson ser inget som talar emot att Sverige tar sitt sjunde raka VM-guld.

– För tillfället så är det nej på det frågan. Det känns väldigt bra i laget och så, men det är Finland då. Allt kan ju hända i enstaka matcher. Vi måste vara ödmjuka inför uppgiften. Det kommer vara tufft.

En som absolut inte har gett upp på förhand är Finlands stjärna Oona Kauppi, ena halvan av den vassa systerduon i Umeålaget Iksu.

– Det är roligt att spela mot Sverige. Jag är laddad och taggad att spela. Vi vet att det inte är någon lätt match, men vi har möjlighet att vinna.

– Sverige har mycket mer att förlora. Vi kan bara njuta av att spela i semifinalen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.