Iksus Iza Rydfjäll (mitten) och Sofie Andersson samt Moras Amanda Wall. Foto: Bildbyrån

Tre snabba mål gav Iksu SM-guld

Iksu är svenska mästare i innebandy – för femte gången. Tre snabba mål i andra perioden la grunden till 4-1-segern i finalen mot Kais Mora.

– Vi vinner för att vi är världens bästa lag, säger Josefina Eiremo till SVT Sport.

Det var ett inspirerat Iksu som från första sekunden tog tag i SM-finalen, som även i år spelades i Globen. Men trots ett kraftigt spelövertag och heta målchanser stod det fortfarande 0-0 efter den första perioden. Det kan Mora tacka Amanda Hill för som storspelade i målet.

1-0 gav ketchupeffekt

Men målen skulle komma för Iksu. Halvvägs in i matchen styrde Sofia Joelsson snyggt in Sofia Anderssons skott fram till 1-0. Det gav en ketchupeffekt, för fem minuter senare stod det 3-0 efter mål av Joesfina Eiremo och Frida Norström.

Mora var då i rejäl brygga, men lyckades få in en viktig reducering innan periodpaus. Moa Gustafsson satte 3-1 och gav sitt lag energi. Den energin tog man med sig ut i den sista akten, där man pressade betydligt högre och ryckte upp sig rejält spelmässigt.

”Aldrig varit med om ett så bra lag”

Men några fler mål blev det inte för Mora, och Anna Wijk, nyligen utsedd till världens bästa spelare för tredje året i rad, lämnade finalen poänglös. Istället kunde Iksu sätta 4-1 i öppen kasse genom Julia Nordin. Strax därefter utbröt guldjublet.

– Det känns helt fantastiskt. Vi vinner för att vi är världens bästa lag, säger Josefina Eiremo till SVT Sport.

Moras fjärde förlust på sex år

Iksu har haft en fantastisk säsong. De förlorade bara en match under grundserien och vann ligan 16 poäng före tvåan.

– Jag har spelat i tolv år i det här laget och jag har aldrig varit med om ett så här bra lag. Vi har verkligen gjort en grym säsong och många trodde att vi inte skulle palla. Men vi är fruktansvärt starka i vår grupp, säger Eiremo.

För Mora är finalförlusten den fjärde på fyra år.

– Det är bara tomt och besviket. Första perioden är vi inte riktigt här. Sen jobbar vi oss in i det men sett över 60 minuter så förtjänar Iksu att vinna, säger en tårögd Anna Wijk till SVT Sport.