Iksu svenska mästare

Glädjerus, tårar och den klassiska segerhögen. Den regerande svenska mästaren Iksu får återigen uppleva ett SM-guld efter att ha gått segrande ur en fysisk final-rysare mot Mora med 4–2.

– Vi är bäst när det gäller, det är det enda jag kan säga, säger Sofia Joelsson till SVT Sport.

Med tio sekunder kvar av den tredje perioden gjorde Umeålaget sig redo för att storma ut på planen. Den klassiska segerhögen följdes av flera spelare i tårar när guldhattarna sedan delades ut.

– Vi har ett helt fantastiskt lag, vi vet vad som krävs och jag är riktigt stolt över laget att vi lyckades leverera som bäst när det gäller, säger Emelie Wibron.

Mora tog ledningen

Iksu kan återigen titulera sig som svensk mästare och Umeålaget inledde SM-finalen på samma sätt som de avslutade.

Den första perioden präglades av långa fina anfall och Iksu dominerade spelet fullständigt. Men därefter åt Mora sig in i matchen och tog ett rejält tag i taktpinnen med flera farliga chanser.

Ett grötigt Umeå-försvar och ett hetare Mora resulterade sedan i en ledning för dalalaget. Jessica Eriksson öppnade upp målskyttet och tog greppet om guldet efter en snabb spelvändning.

”Det är helt fantastiskt”

Med Mora i förarsätet den första perioden var det allt mer Iksu i den andra. Kvitteringsmålet kom fyra minuter in i mittenperioden och då av Sofia Joelsson. En sidledspass från Emelie Wibron där Joelsson nöp till direkt och guldgreppet var utjämnat.

– Jag spelade med otroligt bra spelare som hjälpte mig att komma till de här avsluten. Då var det bara att ta de och sätta dit dem, säger Joelsson.

Med tio sekunder kvar av den andra perioden tog de ledningen med 2–1 och därefter var det Iksu för hela slanten. När slutsignalen sedan löd stod det klart att Umeålaget med sina sex SM-guld är historiska då inget lag på varken dam- eller herrsidan tagit så många SM-guld. Finalsegern i Globen innebar att Iksu även avslutade säsongen med 20 raka vinster.

– Det är helt fantastiskt, det var det här som avgjorde om säsongen blev en succé eller inte. Det är den här matchen man har tränat och spelat för hela året så det är helt fantastiskt, säger Wibron.