VM-guld till Sverige efter straffdrama

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är världsmästare i innebandy – igen!

Men det krävdes ett straffdrama innan guldet kunde fira.

Målvakten Sara Hjorting blev hjälte genom att ta fyra straffar.

– Det är obeskrivligt, säger matchhjälten till SVT Sport.

Hjorting, 31, spelade sin sista landskamp i samband med dagens VM-final i Bratislava. Och vilken avslutning hon bjöd på.

Efter 5-5 efter full tid och en mållös förlängning fick finalen, precis som för två år sedan i Finland, avgöras på straffar.

Hjorting släppte in den första straffen, men sen spikade hon igen totalt och räddade fyra raka straffar.

– Jag trodde inte att det skulle gå till straffar för det kändes så säkert i början av matchen. Men jag kan ju inte säga något annat än att det är ett härligt sätt att vinna på, säger Hjorting till SVT Sport.

Emelie Wibron såg till att kvittera den finska ledningen i straffläggningen. Sen kunde Amanda Delgado Johansson ge Sverige ledning. Samma Delgado Johansson avgjorde VM-finalen för två år sedan. Den lilla skillnaden denna gång var att Finland hade en chans att kvittera, men den satte Hjorting stopp för.

Finalen som sådan blev annars onödigt spännande. Sverige förde de två första perioderna och hade en 4-2-ledning inför slutperioden. Men Finland vägrade ge sig och ordnade fram en gastkramande straffläggning.

VM-guldet är Sveriges åttonde och det sjätte raka.

Fakta: Svenska VM-finaler

2017: Sverige–Finland 6–5 e str.

2015: Sverige–Finland 5–4 e str.

2013: Sverige–Finland 5–1.

2011: Sverige–Finland 4–2.

2009: Sverige–Schweiz 6–2.

2007: Sverige–Finland 7–3.

2003: Sverige–Schweiz 8–1.

2001: Finland–Sverige 2–0.

1997: Sverige–Finland 4–2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.